Ennek a francia falunak a bátor lakói most hatalmas pénzjutalmat kapnak

Egy osztrák férfi, aki a II. világháború alatt a családjával menekült a nácik elől, vagyonának nagy részét arra a francia falura hagyta, amelynek lakói évekig rejtegették őket az üldöztetés elől. Eric Schwam, aki december 25-én 90 éves korában hunyt el, a végrendeletébe rögzítette a meglepetés ajándékát Le Chambon-sur-Lignon számára, amely Dél-Kelet Franciaország távoli hegyi fennsíkján található, és amelynek közössége a történelem folyamán mindig menedéket kínált a segítségre szorulóknak.

Le Chambon-sur-Lignon látképeForrás: Photononstop via AFP/Luc Olivier / Photononstop/Luc Olivier

"Ez nagy összeg a falu számára" – mondta Jean-Michel Eyraud polgármester, aki nem volt hajlandó meghatározni a konkrét összeget, mivel a végrendelet még mindig eljárás alatt állt. Elődje viszont egy helyi weboldalnak azt nyilatkozta, hogy kétszer is találkozott Schwammal és a feleségével, hogy beszéljenek az ajándékról, akkor körülbelül 2 millió eurós összegről esett szó.

Schwam és családja 1943-ban érkezett a faluba, és a háború ideje alatt egy iskolába rejtették el őket, ahol 1950-ig meghúzták magukat.

Később a férfi gyógyszerészetet tanult, és feleségül vett egy katolikus nőt a régióból. Eyraud polgármester szerint Schwam azt kérte, hogy a pénzt oktatási és ifjúsági célokra, különösen ösztöndíjakra fordítsák. 

A faluban emléktábla is található a zsidók megmentésérőlForrás: Par Pensées de Pascal/Wikipedia

Mintegy 2500 zsidót fogadott be és védett a háború alatt Le Chambon-sur-Lignon, amelynek lakóit az Izrael Yad Vashem holokauszt-emlékközpont az „Igazakként a nemzetek között" címmel tüntette ki. Az évszázadok során a falu sokféle vallási vagy politikai üldözés elől menekülő embert segített: a francia forradalom idején bujkált papoktól kezdve az 1930-as évek polgárháborúja alatt a spanyol republikánusokig, újabban pedig a Közel-Keletről és Afrikából érkező migránsokat fogad be – írja a The Guardian.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek