Pablo Escobar vízilovai őrült módon szaporodnak, és egyre fenyegetőbbek a környezetükre

A hírhedt kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar majdnem 30 évvel halála után olyan nyomot hagyott maga után, amelyet korábban senki sem gondolt volna. A csak "kokain-vízilovaknak" nevezett kedvencei, amelyeket illegálisan importált Kolumbiába az 1980-as évek végén, őrült módon szaporodnak és fenyegetővé válhatnak – jelezték a tudósok.

A kolumbiai kormány átvette az irányítást az 1993-ban lelőtt Escobar extravagáns birtoka felett, beleértve a személyes állatkertjét is, és azóta Puerto Triunfoban Escobar egykori kastélyát is vidámpark váltotta fel, ahol a látogatók továbbra is lesétálhatnak a tóhoz, amiben ma már több tucat víziló él.

Menő tematikus parkot működtetnek a drogbáró egykori birtokánForrás: Parque Tematico Hacienda Napoles/Facebook

Az állatok nagy részét elszállították, de négy víziló elmenekült, miután bevették magukat egy tóba.
Most tucatnyian élnek a vadonban, és bár senki sem tudja pontosan, hányan vannak, a becslések szerint a teljes számuk 80 és 100 közé esik. Ha a becslések igazak, a bolygó legnagyobb invazív fajának számítanak. A tudósok azt jósolják, hogy a vízilovak száma 2040-re csaknem 1500-zal fog növekedni. Úgy vélik, ha eljutnak erre a pontra, a környezeti hatások már visszafordíthatatlanok lesznek, és számukat lehetetlen lesz ellenőrizni. 

A park egyik lakója, aki társaival együtt fenyegetést jelent a helyi ökoszisztémáraForrás: Parque Tematico Hacienda Napoles/Facebook

"Senkinek nem tetszik a vízilovak kilövésének ötlete, de el kell fogadnunk, hogy más stratégia nem fog működni" – mondta Nataly Castelblanco-Martínez ökológus.

A vízilovak a hosszú száraz évszakokban Afrikában versengenek a vízhez jutásért, és olyankor ki vannak téve a ragadozóknak és a betegségeknek is. Kolumbia azonban víziló-paradicsom lett – állítják a tudósok, akik szerint ez az optimális környezet tehette termékenyebbé őket. A helyiek nem hivatalos kabalának tekintik az állatot, a Puerto Triunfo városában található ajándékboltok pedig vízilovas kulcstartókat és pólókat árulnak. A kutatók azonban azt állítják, hogy ökológiai fenyegetést jelentenek, szennyezik a helyi vízi utakat és versenyeznek az őshonos vadon élő állatokkal – írja a Daily star.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek