Nagy-Britannia eltörli a karanténmentességet, Spanyolország tovább szigorít

Hétfőtől minden beutazónak karanténba kell vonulnia az Egyesült Királyságban, hogy az ország megvédhesse magát az esetleg még nem azonosított új koronavírus-változatok behurcolásától. Ugyanettől az időponttól negatív teszteredményt is fel kell mutatniuk a külföldről érkezőknek, legalábbis, ha Angliába akarnak utazni - adja hírül az MTI.

LondonForrás: NurPhoto via AFP/Dominika Zarzycka

A brit kormány tavaly júliusban állította össze azoknak az országoknak a listáját, amelyekből karanténkötelezettség nélkül be lehet utazni az Egyesült Királyságba. A karanténmentesített országok listájáról Magyarország szeptemberben került le, azóta a tőlünk érkezőknek is tíz napot - illetve ha ennél rövidebb ideig maradnak, tartózkodásuk teljes idejét - elkülönítésben kell tölteniük.

A koronavírus-tesztet minden beutazónak az indulás előtt legfeljebb 72 órával kell elvégeztetnie, és mindenkinek ki kell töltenie az angliai tartózkodási helyszínt rögzítő online űrlapot (Passenger Locator Form) is. Az utasok ezen az űrlapon jelentik be a brit hatóságoknak, hogy érkezésük után hol töltik az elkülönítés idejét és ott milyen módon lehet felvenni velük a kapcsolatot. A teszteredményt és a Passenger Locator Form kitöltését már az utazókat szállító légitársaságok ellenőrizni fogják, de érkezés után a brit hatóságok is kérhetik, és komoly pénzbírságra számíthatnak azok, akik nem tesznek eleget ezeknek az előírásoknak.

A brit közlekedési minisztérium rendeletében az áll, hogy büntetendő cselekménynek számít, ha valaki negatív koronavírusteszt-eredmény nélkül érkezik Angliába, és ilyen esetben 500 font (több mint 200 ezer forint) pénzbírság szabható ki. A külföldről érkezőket a negatív koronavírus-szűrési lelet sem menti fel a kötelező tíznapos karantén alól.

Továbbra is van lehetőség arra, hogy a beutazók lerövidítsék a karanténidőszakot, ha az indulásuk utáni ötödik napon újabb koronavírus-szűrést végeztetnek, és ennek eredménye is negatív.

Tovább szigorítanak a spanyol tartományok

Kasztília és Leónban szombattól két héten át négynél többen nem lehetnek az összejöveteleken, kivételes indokokhoz kötik a tartományon belül a megyék közötti közlekedést és az éjszakai kijárási tilalom hosszabb lesz, már este nyolc órakor életbe lép, miután az elmúlt 15 napban megnégyszereződött a koronavírusos esetek száma a régióban.

A madridi tartományban hétfőtől egy órával hamarabb, este 11-kor kezdődik a kijárási tilalom, a vendéglátóhelyeknek, színházaknak, moziknak ezért 10 órakor be kell majd zárniuk. Emellett tovább bővül azoknak a zónáknak a köre, ahonnan csak meghatározott feltételekkel, például munkavégzés miatt lehet távozni. A szabad mozgás korlátozására vonatkozó rendelkezések több mint 1,3 millió embert fognak érinteni jövő héttől, vagyis a tartomány lakosságának 20 százalékát. A kijelölt övezetekben regisztrálták a fertőzések negyedét a régióban.

Aragónban a megyeszékhelyeken, Zaragozában, Huescában, Teruelben, valamint a 10 ezernél népesebb városokban rendeltek el a madridihoz hasonló ki-és bejárási korlátozásokat. Ebben a tartományban is előbbre hozzák az éjszakai kijárási tilalom kezdetét, este 10 órára és négynél többen nem gyülekezhetnek. Hétvégenként a nem létfontosságú szolgáltatást nyújtó üzleteknek délután hat órakor be kell zárni.

Spanyolország február másodikáig meghosszabbította a beutazási korlátozásokat Nagy-Britanniával szemben, csak a spanyol, illetve az andorrai állampolgárok léphetnek be a szigetország felől, valamint azok, akik ezekben az országokban érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek.
Katalóniában a járványhelyzet miatt május 30-ára halasztották a február 14-ére kiírt regionális parlamenti választásokat. Valenciában idén márciusban is elmarad a világhírű téltemető ünnepség, a Las Fallas, amely minden évben hatalmas tömegeket vonz nem csak Spanyolországból, de a világ számos más országából is.

MadridForrás: Sputnik via AFP/Bruno Thevenin

A spanyol egészségügyi minisztérium pénteki összesítése szerint 24 óra alatt 17 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak a dél-európai országban, míg a regisztrált esetszám 40 ezerrel emelkedett egy nap alatt. A koronavírus tavaly január végi megjelenése óta több 2,2 millió fertőzöttet azonosítottak.
Spanyolországban a fertőzöttek aránya mostanra elérte az 575 esetet százezer emberre vetítve. A járvány terjedésének üteme december 10-e után gyorsult fel. Akkor még százezerből 189-en voltak koronavírusosak.

A járvány eddig 53 314 emberéletet követelt, az elmúlt egy hétben 828-an hunytak el.
A szaktárca jelentése szerint jelenleg csaknem 20 ezren kapnak kórházi kezelést a fertőzés következtében kialakult Covid megbetegedés miatt. Az intenzív ellátásra szorulók száma közelít a háromezerhez.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek