Montenegró eltörölte a belépési korlátozásokat

Amikor a világ legtöbb országa minden eddiginél szigorúbb határátlépési szabályokat vezetett be, Montenegró teljesen szembemegy a tendenciával, és megszüntet minden belépési korlátozást. Január 12-től megszűnik a teszt- és karanténkövetelmény, csakúgy, mint az országokat különböző kategóriákba soroló lista. Korábban a magasabb kockázatú országokból érkező látogatóknak negatív PCR-tesztet kellett bemutatniuk, ennek hiányában 14 napos karanténnal kellett számolniuk - derül ki a traveloffpath.com híréből.

Esténként Podgorica utcái is üresekForrás: Anadolu Agency via AFP/Milos Vujovic

Montenegró mellett két másik országba is minden feltételtől mentesen lehet belépni: Albániába és Észak-Macedóniába. Emellett Costa Rica,  a Dominikai Köztársaság, Haiti, Mexikó és Tanzánia engedi be a turistákat teszt és karantén nélkül, de itt is előfordulhat, hogy valamilyen űrlapot kell kitölteni, illetve megszabott utasbiztosítási követelményeknek kell megfelelni.

Amellett, hogy Montenegró eltörölte a belépési korlátozásokat, van néhány szabály, amit be kell tartaniuk a látogatóknak, mint a Konzuli Szolgálat oldaláról kiderül. Kijárási 22 és 5 óra között kijárási tilalom van érvényben, kivéve, ha valaki munka illetve gazdasági tevékenység miatt kényszerül elhagyni a lakhelyét, egészségügyi vagy humanitárius okokból mozdul ki.

Nyitva vannak a vendéglátóipari egységek és boltok 7 és 20 óra között, maszk viselése kötelező kül- és betéren, kivéve az ételek és italok fogyasztásánál. Az éttermekben beltéren ugyanazon asztalnál négy ember tartózkodhat, az emberek közötti távolságnak két méternek kell lennie. Kültéren a teraszokon négy ember tartózkodhat egy asztalnál, közöttük és az asztalok között két méter távolságnak kell lennie.

A bevásárlóközpontok, piacok, kiskereskedelmi egységek, fodrászatok 7-től 20 óráig vannak nyitva, a
fitnesz- és edzőtermek 5 és 18 óra között. Itt szintén kötelező a maszkhasználat, tíz négyzetméterenként egy ember tartózkodhat. A síközpontok nyitva tartanak, 2 méteres távolságtartás és kötelező maszkhasználat mellett, a sífelvonók kabinjaiban csak 1 ember tartózkodhat (6 üléses esetében 2 fő). Bővenn információk a Konzuli Szolgálat oldalán olvashatók.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek