13 évnyi felújítás után megnyílik a híres római műemlék

Az Augustus-mauzóleum a legnagyobb római sírépítmény, melynek felhúzását maga a császár rendelte el több mint harminc évvel Kr. u. 14-ben bekövetkezett halála előtt. Végül itt temették el őt a Iulius–Claudius-dinasztia többi tagjával együtt - adja hírül a lonelyplanet.com.

Az Augustus-mauzóleumForrás: AFP/Filippo Monteforte

A hatalmas körsírt a régészek szerint eredetileg fehér márvány és gazdag díszítés borította, rajta Augustus bronzszobrával. Azonban Róma más látnivalóival ellentétben a mauzóleum többnyire elzárva maradt a nyilvánosság elől és romokban állt.

A helyreállítási munkálatok 2008-ban kezdődtek és csaknem tizenhárom évet vettek igénybe, valamint több mint 20 millió euróba kerültek a környező tér felújításával együtt. A folyamat első szakaszában régészeti feltárás és helyreállítási munkák zajlottak, a második szakaszban a turisták fogadásához szükséges infrastruktúra kiépítése történt meg többek között a tájékoztató táblák és jelzések kialakításával.

Ásatások a mauzóleumbanForrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Riccardo De Luca

A műemlék a tervek szerint március 1-jén nyitja meg kapuit, és április 21-ig ingyenesek lesznek a jegyek, de előre le kell foglalni őket. Ezt követően csak a római lakosok léphetnek be ingyen. A műemlék hivatalos oldalán további információk és érdekességek olvashatók olasz és angol nyelven.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek