Szamoára és Kiribatira érkezett meg először 2021

A csendes-óceáni Szamoa és Kiribati szigeteken köszöntötték először a 2021-et, egészen pontosan közép-európai idő szerint 11 órakor léptek át az új esztendőbe – írja cikkében a Mirror.co.uk.

Szamoa, hivatalosan Szamoai Független Állam két nagy szigetet, Upolut és Savaiʻi-t, valamint 8 kisebb szigetet foglal magába a Csendes-óceán délnyugati részén, az egyenlítőtől 1 500 kilométerre délreForrás: Holger Detje / Pixabay

Földrajzi fekvésük következtében mindig Szamoa és Kiribati a világelsők az új év köszöntésében, ahova ilyenkor jellemzően sok turista érkezik, és nagy tűzijátékot is tartanak. És bár idén a járvány miatt nem fogadtak külföldieket, tűzijátékot azért mégiscsak tartottak, mégpedig Szamoa fővárosában, Apiában. A helyi kormány a Facebook-oldalán élő videós közvetítést osztott meg a tűzijátékról és a szigeten élők karácsonyi díszben pompázó házairól.

Kiribatin egyébként eddig még egyetlen fertőzöttet sem azonosítottak, és Szamoa szigetein is csak novemberben jelentették az első koronavírusos esetet. 

Kiribati az Egyenlítő mentén elhelyezkedő 33 korallszigetből áll (ebből 21 lakott, egyikük neve Kiritimati, vagyis Karácsony-sziget), félúton Hawaii és Ausztrália közöttForrás: Vyshnivskyy / Shutterstock

Napjainkban Kiribati szigeteinek létét erősen fenyegeti a globális felmelegedés és az ezzel járó tengerszint-emelkedés. Korábban szakértők arról írtak, hogy Kiribati lehet az első ország, amely ezért eltűnhet a Földről. Itt a Travelón mi is írtunk már arról a tíz helyről, amit unkáink már nem fognak látni –ha kíváncsiak, hogy melyek ezek, akkor kattintsanak ide.

Ha pedig erre a térképre kattintanak, akkor azt is megnézhetik, hogy mely országok járnak már előttünk a 2021-es év köszöntésében, és pontosan, hol mennyi ideig tart még az óév.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek