Több szén-dioxidot bocsátanak ki egyes brazil erdők, mint amennyit elnyelnek

A kutatók szerint Brazíliában a nem-amazonasi, trópusi erdők több szén-dioxidot szabadítanak fel, mint amennyit elnyelnek, mivel az éghajlat felmelegedésének hatására több fa pusztul el. A kutatók 1987 óta, 33 éve vizsgálják a brazil Minas Gerais állam 32 lombhullató, félörökzöld és örökzöld erdejét.

Erdő Minas GeraisbanForrás: Luciano Queiroz/shutterstock.com

Az erdők fontos szerepet játszanak az éghajlat védelmében azzal, hogy képesek megkötni a Föld légkörében található szén-dioxidot, de Brazília délkeleti részén a száraz és meleg időjárás hatására már egyre kevesebb szén-dioxidot képesek elnyelni, miközben egyre többet bocsátanak ki 2013 óta – derül ki a nemrégiben megjelent kutatásból.

A tanulmány szerint 2020-ban 2,6%-kal kevesebb szén-dioxidot kötöttek meg ezek az erdők, mint 1987-ben, és ezzel párhuzamosan 3,4%-kal több szén-dioxidot bocsátottak ki. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy legszárazabb és legmelegebb erdőkben tapasztalható a legnagyobb a széndioxid-kibocsátás-növekedés, mivel a meleg hatására több fa pusztul el.

Mint az abcnews.go.com híréből kiderül, az amazonasi esőerdőkről végzett korábbi vizsgálatok szerint a légkörben a növekvő szén-dioxid-szint fokozhatja a növények növekedését és ennek eredményeként a széndioxid-tárolást, az éghajlatváltozásra különösen érzékeny szezonális trópusi erdőkben, melyeket pluszban az erdőirtások is sújtanak, azonban nem tapasztalható ez.

A szerzők következtetése szerint a trópusi erdőket erdővédelmi intézkedésekkel lehetne megmenteni, emellett szükség van az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére is - olvasható a phys.org oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek