Nem kapcsolták be a zsiliprendszert, így Velence megint víz alá került

Elöntötte a víz a velencei Szent Márk teret kedden, az esti órákban, és bejutott a Szent Márk-székesegyházba is. Az olasz hatóságok szerint a helyzet drámai. Ha a vízszint tovább növekszik, a székesegyház belsejében lévő kápolnák is víz alá kerülhetnek. Most Mózes sem tudta megoldani a problémát.

A december 8-i áradás és a Szent Márk Bazilika esteForrás: AFP/Andrea Pattaro

A vízszint a váratlanul erős sirokkószél miatt 145 centiméterre is emelkedhet, pedig a meteorológusok kedd délelőtt még csak egy 130 centiméter nagyságú árhullámmal számoltak - közölte az önkormányzat, ami szerint pont ezért nem lett bekapcsolva a Mose zsiliprendszer.

Az utóbbi napokban a rendszert két alkalommal már bekapcsolták, ami eddig megakadályozta a város víz alá kerülését, de ahhoz, hogy a Mose megfelelően működjön, az aktiválását 48 órával előre be kell ütemezni. Az időjárási viszonyok hirtelen romlása azonban készületlenül érte a várost - írták az MTI hírében.

Az "Alta Acqua" árhullám semmit sem hagy szárazonForrás: AFP/Andrea Pattaro

Olaszországban napok óta zord az időjárás. Veneto régió vezetője közel félmilliárd eurós károkról számolt be az északkeleti térségben. Az olasz katasztrófavédelem a legmagasabb fokú riasztást adta ki keddre az ország északkeleti részében, illetve Róma térségében és a fővárostól délre eső vidéken.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek