A britek már most tervezik, hogyan ünnepeljék Erzsébet királynő rekordját

Az Egyesült Királyságban 2022-ben négynapos ünnepet tartanak II. Erzsébet királynő uralkodásának platina jubileuma alkalmából, a 70. trónon töltött évfordulójának tiszteletére – jelentették be a tegnapi napon. Ez lesz az első alkalom, hogy brit uralkodó elérte ezt a mérföldkövet. Hogy pontosan mit terveznek Őfelsége tiszteletére, azt szigorú titokként őrzik, azonban a kormány látványos hetet ígér, amely bemutatja a brit kultúra legjobbjait.

II. Erzsébet brit királynő 2020. november 8-án a fegyverszünet napja alkalmából tartott ünnepségen, LondonbanForrás: AFP/Aaron Chown

Az ünnepségek kedvéért a májusi munkaszüneti hétvégét június elejére helyezik át, és egy további napot is felvesznek munkaszüneti napként, így 2022 június 2. é 5. között tartják a nagy eseményt.
Oliver Dowden, a brit kulturális miniszter elmondta: „Őfelsége platina jubileuma valóban történelmi pillanat lesz, olyan esemény, amelyre érdemes emlékezni.

Mindannyian különleges, négynapos jubileumi hétvége elé nézhetünk majd, ez  a ritka alkalom a brit ünnepi pompa legjavát ötvözi az élvonalbeli művészettel és technológiával."

A Buckingham-palota szóvivője szerint "a platina jubileum lehetőséget kínál a királynőnek, hogy köszönetét fejezze ki az uralkodása alatt kapott támogatásért és hűségért. II. Erzsébet reméli, hogy a lehető legtöbb ember csatlakozik majd az ünnepségekhez."

A királynő édesapja 1952-ben bekövetkezett halála óta uralkodik. Noha ugyanezen év februárjában lett királynő, az ünnepségekre csak júniusban kerül sor, mert a királynő nem tartja illőnek, hogy édesapja halálának évfordulóján ünnepeljék az ő trónra lépésének évfordulóját. Habár az ünnepség terveit titokként kezelik, valószínűleg szerepel majd benne egy koncert a Buckingham-palota kapujánál – ahogy az 2002-ben és 2012-ben az arany-, illetve a gyémánt jubileumának ünneplésekor is történt – írja a Royal Central.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek