Halálos baleset okozása miatt több millió dollárra bírságolták Ausztrália legnagyobb vidámparkját

A Dreamworld élménypark anyavállalatára 3,6 millió dolláros pénzbírságot szabtak ki, miután bűnösnek találták az üzemeltetőket a négy ember halálát okozó 2016-os tragédiában – írja a The Guardian. Az Ausztrália legnépszerűbb nyaralóövezetében, az Aranyparton található vidámparkban a Thunder River Rapids nevű, zuhatagos folyót imitáló játékblokkon két vízijármű ütközött egymásnak négy évvel ezelőtt októberben, amelynek következtében két férfi és két nő vesztette életét, a szerencsétlenséget csak a 10 és 12 éves gyerekeik élték túl.

A Thunder River Rapids Ride a Dreamworld élményparkban egy 2007-es fotónForrás: 91RS / Wikipedia

Az évekig tartó vizsgálat során kiderült, hogy a vidámpark biztonsági rendszerei rendkívül kezdetlegesek voltak, a vízszivattyú aznap harmadszorra, azon a héten már ötödjére hibásodott meg használat közben, mégis tovább üzemeltették a játékszigetet. Az utolsó meghibásodásnál a vízszint hirtelen veszélyesen alacsonyra csökkent, a rajta lebegő két jármű hirtelen háromszor is egymásnak csapódott, amely végső soron a tragédiához vezetett. Mindemellett a rossz karbantartás, a megfelelő leállítási protokoll ismeretének hiánya, a személyzet mentési kiképzésének elmulasztása és a játékelem felügyelet nélküli működtetése is közrejátszott abban, hogy elkerülhetetlenné vált az emberáldozatokkal járó baleset.

Februárban egy szakértő megállapította, hogy a baleset "csak idő kérdése" volt, mivel a vidámpark több mint 30 éve nem értékelte, nem mérte fel megfelelően a játék műszaki állapotát és biztonsági kockázatát. Az eset után a Dreamworld vidámpark hat hétre bezárt, ez idő alatt lebontották a halálos balesetet okozó játékelemet – tette hozzá cikkében a BBC.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek