Thaiföld újfajta vízumot ad ki, íme, a feltételek

Thaiföld várhatóan októberben nyitja meg újra a kapuit a külföldiek előtt, de első körben azoknak érdemes odalátogatniuk, akik hosszabb távra terveznek, az első két hetet ugyanis állami karanténban kell tölteniük, melyet maguk fizetnek. Igaz, ezt is megtehetik luxuskörülmények között, olyan hotelekben például, mint az Anantara Siam Bangkok vagy a Mövenpick BDMS Wellness Resort Bangkok. Mint a Bangkok Charlie híréből kiderül, a karanténhotelek többsége Bangkokban található, de már van 3 ilyen hotel Phuketen és egy Pattayán is. A két hét letelte után szabadon lehet utazni Thaiföldön, de a tartózkodási helyet regisztrálni kell majd  ez egyébként jelenleg is így van.

Thaiföldi partokForrás: TeeFarm/pixabay.com

A turisták most új, 90 napos turistavízumot igényelhetnek, melyet kétszer lehet meghosszabbítani, vagyis akár 9 hónapig is lehet vele maradni. Annyi a követelmény, hogy a látogatóknak a teljes 90 napos időszakra szállást kell foglalniuk. Thaiföld havonta csak 1200 ilyen vízumot ad ki.

A vízum 2000 bahtba fog kerülni és a thai nagykövetségeken lehet majd igényelni, emellett a beutazáshoz szükség lesz biztosításra (100.000 dollár térítési értékben és Covidra is érvényesnek kell lennie), valamint 72 órán belüli negatív Covid tesztre.

Az ország nyáron zárva volt a látogatók előtt, a járvány előtt pedig 64 ország állampolgárainak nem volt szükségük vízumra a maximum 30 napos thaiföldi tartózkodáshoz, egyelőre nem teljesen világos, hogy ez a szabályozás változik-e.

Mint szintén a Bangkok Charlie oldala adta hírül, Thaiföldön rövidesen lejár a vízum amnesztia, a thai kormányzat szeptember 26-ig engedélyezte a Covid miatt ott rekedt turistáknak, hogy mindenféle vízumhosszabbítás nélkül maradjanak. Eddig az időpontig vagy el kell hagyni az országot, vagy hivatalos hosszabbítást kell kérni valamelyik Immigration Office kirendeltségen. Ezt jelenleg elsősorban orvosi igazolással lehet kérni, mely szerint az illető nem tud elutazni.

Forrás: Banita Tour/pixabay.com

Több vidéki, kisebb Immigration Office hosszabbított ugyanakkor az elmúlt napokban 30 nappal turista vízumot külön igazolás nélkül is, vagyis érdemes még a héten telefonon érdeklődni és próbálkozni, főleg a kisebb irodáknál - nagyobb turistahelyeken ez nem jellemző. Bangkokban egyébként a turistáknak nem a megszokott épületbe kell menni (Chaengwattana), ideiglenes vízumirodát nyitottak, amiről szintén beraktam a fényképet és tájékoztatót. Ide egyébként interneten lehet időpontot foglalni.

Ha valaki marad és nem szerezte be a szükséges pecsétet és engedélyt, az szeptember 27-től overstaynek, vagyis túltartózkodásnak minősül, aminek elég komoly következményei vannak. Egyrészt napi 500 bahttal büntetik, ennél is rizikósabb, hogy ha valakit igazoltatnak a rendőrök és így bukik le, akkor a törvény értelmében azonnal ki fogják utasítani, ráadásul rögtön kiadatási őrizetbe kerül az IDC-ben, ami a legrosszabb börtönök közé tartozik még Thaiföldön is. Szóval nem érdemes kockáztatni.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek