Ezt az angol várost két földrengés sújtotta egyetlen nap alatt

Egy Bedfordshire megyei város két földrengést is elszenvedett tegnap. A Londontól északra fekvő Leighton Buzzardban így most már harmadik és negyedik alkalommal érezhettek remegést két hét leforgása alatt. A Brit Földtani Intézet (BGS) megerősítette, hogy tegnap, 22-én kedden a várostól északra 3-as erősségű földrengés történt reggel 9 óra 30 perckor, és 2,1 erősségű körülbelül 13 óra 40 perckor. Az emberek arról számoltak be, hogy a házuk rázkódott és remegett – írja a BBC.

Leighton Buzzard főutcája, a viktoriánus stílusbn épült Barclay Bank épületévelForrás: KillerChihuahua/Wikipedia

Szeptember 8. óta négy földrengés volt a városban – erősítette meg a BGS. Ezen a napon a lakosok 3,5 erősségű földrengést éreztek, majd szeptember 13-án 2,1 erősségű remegés következett be. Glenn Ford, a BGS szeizmológusa szerint a legújabb két rengés az első eset utórezgése volt, de ezek önmagukban is földrengésnek minősíthetők. A tegnapi, kedd délutáni esemény jóval kisebb volt, mint a reggeli, de néhány ember azt is jelentette a Földtani Intézetnek.

Matt Stewart, aki Leighton Buzzardtól körülbelül 2,4 kilométerre él, és azt mondta, hogy szinte kirázta az ágyból a földmozgás, illetve pár kép leesett a falról is. Stewart úr borzalmas érzésekről számolt be.

Szeretném tudni, mi folyik itt, mivel ez már a harmadik ilyen eset, ami nekem nagyon furcsának tűnik" – mondta.

Egy másik helyi lakos, Wesley Venn is nyilatkozott: "A kertben ültem egy csésze teával, amikor hirtelen megláttam, hogy remeg a kerítés."

Mint a Földtani Intézet egyik munkatársa elmondta, nem szokatlan dolog az Egyesült Királyságban ilyet tapasztalni, évszázadok óta zajlanak hasonló földmozgások. Mint hozzátette, az Egyesült Királyságban évente körülbelül 200-300 földrengés tapasztalható, de ezeknek a 90 százaléka olyan kicsi, hogy az emberek nem is érzékelik.

Míg az Egyesült Királyságban évente néhány hasonló erősségű rengés van, mint Leighton Buzzardban, ez a világméretű földrengések skáláján abszolút aprónak tekinthető.

Dr. Matthew Blackett, a Coventry Egyetem földrengésszakértője szerint a Leighton Buzzard-i rengést valószínűleg a szilárd kőzet törése okozta több száz méterre a felszín alatt. "A kéreg ilyenkokr elmozdul, míg újra stabil nem lesz. Úgy tűnik, hogy ez történhetett Leighton Buzzardban." Ugyanakkor hozzátette, előfordulhat, hogy még mindig van ott feszültség a föld alatt. "Ha további rázkódások lennének, azt hiszem, csak kisebb eseményekről lesz szó" – mondta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek