Másfél órán belül ad diagnózist egy új koronavírus-teszt, ám mégsem jelent megoldást

A BBC híradása szerint egy új kutatás eredményeképpen olyan tesztet fejlesztettek ki, amellyel akár 90 percen belül megbízható eredményt lehet elérni, és speciális laboratóriumi eljárás sem szükséges hozzá. Az Imperial College London által kitalált eljárás a jelenleg használt tesztek végeredményével megegyező eredményeket produkált, és a kifejlesztett eszközt már nyolc kórházban használják is, hogy minél gyorsabban kiszűrjék a koronavírus-fertőzött betegeket.

Angliában új tesztelési eljárást dolgoztak ki, amely másfél órán belül eredményt hoz - illusztrációForrás: Elchinator/Pixabay

A DnaNudge cég által kifejlesztett eszközt bárki használhatja, aki tud garat- vagy orrváladékmintát venni magától. Az eljárás során a mintát egy kis edénybe helyezik, amely tartalmazza a vizsgálathoz szükséges vegyszereket, majd az edényt egy cipősdoboz mérető készülékbe rakják, amely elvégzi a szükséges elemzést. Az elvégzett tanulmány 386 embertől vett minta elemzésének eredményét hasonlított össze az új eszköz és a hagyományos laboratóriumi vizsgálatok alapján, és 94 százalékos egyezést talált.

„Sok teszt kompromisszumot köt a pontosság és a gyorsaság között, ez a fejlesztés azonban mindkét kritériumnak megfelel" – újságolta el a londoni Imperial College professzora, Graham Cooke.

A BBC híradása szerint az Egyesült Királyság már 5000 eszközt és 5,8 millió eldobható patront rendelt meg. Ugyanakkor a szakértők szerint ez sem jelent megoldást a tömeges tesztelés és nyomkövetés jelenleg fennálló problémáira, az egyik ellenérv ugyanis, hogy a gép egy időben csak egy mintát tud megvizsgálni, vagyis egy nap nagyjából 16 vizsgálat elvégzésére alkalmas.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek