Ez az apró karibi sziget szívesen megszabadulna II. Erzsébettől

Barbados szeretné eltávolítani II. Erzsébet királynőt az ország éléről, mivel a karibi sziget köztársasággá szeretne válni. Dame Sandra Mason, Barbados főkormányzója keddi beszédében jelentette be a hírt, mondván, hogy az ország 2021 novemberéig megvalósítja ezt a tervet – írja a royalcentral.co.uk.

Azt nem tudni, Őfelsége mit szól ehhez a döntéshezForrás: Julian Calder for Governor-General of New Zealand/Wikipedia

Mia Mottley miniszterelnök beszédét olvasva Dame azt mondta: „Eljött az ideje, hogy teljesen magunk mögött hagyjuk gyarmati múltunkat. A helyiek barbadosi államfőt akarnak. Tudjuk, kik vagyunk és mire vagyunk képesek. Barbados megteszi a következő logikus lépést a teljes szuverenitása felé, és köztársasággá válik, mire a függetlenségünk 55. évfordulóját ünnepeljük."

Az ország jövőre ünnepli az Egyesült Királyságtól való függetlenségének 55. évfordulóját, ám annak ellenére, hogy 1966-ban szuverén nemzet lett, továbbra is a királynő maradt az ország alkotmányos uralkodója.

Az utolsó ország, amely Erzsébet királynőt mentesítette államfői teendőitől, Mauritius volt 1992-ben. Őfelsége addig is egyelőre marad 16 ország, köztük Ausztrália, Kanada, Új-Zéland és Belize uralkodója.

Barbados paradicsomi tengerpartjaForrás: PublicDomainPictures/Pixabay

A Karib-térségben a királynő Antigua és Barbuda, a Bahama-szigetek, Jamaica, Grenada, Saint Lucia, valamint St. Vincent és a Grenadine-szigetek államfője.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek