Majdnem fél évszázad után újranyithat a felkapott üdülőből lett kísértetváros

Korábban már írtunk a világ egyik legnagyobb szellemvárosáról, a Ciprus keleti partján található városnegyedről, ahol a '70-es években megállt az élet: a beszökött szemtanúk szerint lakói úgy hagytak ott csapot-papot egyik pillanatról a másikra, mint Csernobilban, így állítólag ma is ott állnak az említett korszak autói az autókereskedésben, és ennek a korszaknak a divatja köszön vissza a kirakatok ablakából - derül ki a Travel and Leisure cikkéből.

Az egyik elhagyatott hotel VaroshábanForrás: Libresocietycy/commons,wikimedia.org

Famagusta városának egykori, felkapott üdülőnegyede, Varosha (Varószia) 25 000 lakosnak adott otthont, és a világ minden tájáról vonzotta a látogatókat. 12 000 szállodai szobájába olyan nagy nevek érkeztek, mint Elizabeth Taylor, Richard Burton vagy Brigitte Bardot.

Miután Ciprus 1974-ben kettészakadt, a városrészt evakuálták, a terület pedig az ENSZ Zöld vonal névre keresztelt, demilitarizált övezetének része lett. A szervezet 1984-as biztonsági határozata megtiltotta a betelepülést ide, tehát jelenleg csak a török hadsereg és az ENSZ katonái léphetnek be.

Forrás: Zairon/commons.wikimedia.org

Azonban könnyen lehet, hogy a helyzet hamarosan megváltozik, és a területet újra megnyitják az utazók előtt, legalábbis erről beszélt Ersin Tatar az Észak-ciprusi Török Köztársaság miniszterelnöke a CNN-nek, bár ennek pontos időpontja még nem ismert.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek