Nyilvánosságra hozták a cseh erdőben megtalált, 14. századi pénzérmék titkát

A kincset még márciusban, a koronavírus-járvány idején találta meg két fiatal, akik a tachovi járásban lévő Kladruby kolostor közelében lévő erdőben sétáltak. A földön láttak meg pár érmét, amiről úgy gondolták, hogy vadállatok, például egy vaddisznó túrhatta ki. De ahogy pár lépést tovább mentek, egy, a földből kiálló nagy követ találtak, ami alatt sok-sok arany és ezüst érme lapuplt. 

A kép csak illusztrációForrás: Shutterstock.com

A több száz darab 14. századi arany és ezüst pénzérme felfedezését csak most hozta nyilvánosságra a plzeni Nyugat-Csehországi Múzeum; eddig még vizsgálták az érméket - olvasható a cseh rádió honlapján.

Azóta kiderült, hogy az érmék között vannak arany dukátjait IV. Károly cseh királynak és német-római császárnak, Albrecht osztrák hercegnek, Rupert német királynak és Lübeck városának is. De találtak a kő alatt 343 ezüst groschent is, amelyek többségét IV. Károly uralma idején vertek. "Ezüst groschenek felfedezése nem szokatlan, de arany pénzérmék ekkora kincse valóban egyedülálló. Az elmúlt 50 évben nem bukkant senki ekkora kincsre" - mesélte a múzeum régésze.

A szakemberek szerint a pénzérméket valamikor az 1370-es évek végén temethették el, de a pontos okát nem tudni. Az viszont feltételezhető, hogy a közelben lévő Kladruby kolostornak volt hozzá valami köze, mivel az építmény a Prága-Nürnberg középkori stratégiai útvonal mentén állt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek