Feloldják a kiutazási korlátozásokat az Egyesült Államokban

Az amerikai külügyminisztérium csütörtök délutáni közleményében bejelentette, hogy az Egyesült Államok állampolgárai számára korábban hozott kiutazási korlátozásokat feloldják. Ugyanakkor azt is hozzátették, hogy a koronavírus-járvány miatt március 19-én meghozott intézkedések csak javaslatnak minősültek, az ország állampolgárai eddig is elhagyhatták az ország határait.

Feloldották a márciusban hozott kiutazási korlátozásokat az Egyesült ÁllamokbanForrás: shutterstock.com/lifetimestock

A csütörtökön feloldott korlátozások viszont semmilyen hatással nincsenek a beutazási feltételekre, vagyis nem jelenti azt, hogy az amerikai határokat megnyitnák más térségekből, köztük az Európai Unió tagországaiból érkezők előtt. Emellett az Európai Unió legtöbb országa is fenntartja a beutazási korlátozásokat az Egyesült Államokból érkezőkkel szemben.

Az amerikai külügyminisztérium közleményéből az is kiderül, hogy a jövőben ismét külön-külön bírálja el az országok járványügyi helyzetét, és ennek megfelelően tesz ajánlásokat az adott országba való utazásra. Az országok 1-től 4-ig kaptak besorolást, ami azt jelenti, hogy az ajánlás szerint egyes számú csoportba kerülő országok utazás szempontjából a legalacsonyabb, a négyes számú csoportba kerülők pedig a legmagasabb kockázattal járnak. Tegnap Magyarországot például a 3-as kategóriába sorolták.

Mindeközben az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségének weboldalán található legutolsó információk szerint "az USA Külügyminisztériuma továbbra is azt javasolja az amerikai állampolgároknak, hogy a COVID-19 globális hatása miatt NE utazzanak külföldre". Közleményükben hozzáteszik, hogy bár nemzetközi repülőjáratok jelenleg is működnek Magyarországon, azon amerikai állampolgárok, akik szeretnének visszatérni az Egyesült Államokba, minél hamarabb foglalják le a repülőjegyüket, hacsak nem akarnak beláthatatlan ideig külföldön maradni. Az Egyesült Államok kormánya ugyanis nem tervezi mentesítő járatok indítását Magyarországon.

Az Egyesült Államok a magyar utazók számára az országos tisztifőorvos által határozatban kihirdetett, fertőzöttség szerinti besorolás alapján továbbra is a sárga, vagyis a kevésbé súlyos fertőzöttségi kockázatú országok közé tartozik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek