Új óceán keletkezhet az afrikai sivatagban

A föld még 2005-ben hasadt meg a Föld egyik legmelegebb régiójában, az etiópiai Afar-tartomány sivatagában, egy enyhébb földrengés következtében. A repedés tíz nap alatt 60 kilométeres hosszúságot és 8 méteres szélességet ért el. A geológusoknak csak most, műholdas felmérések segítségével sikerült megállapítaniuk, hogy a hasadékba hatalmas víztömeg áramolhat be, létrehozva ezzel egy új tengert. A leeds-i egyetem szakértői biztosak abban, hogy éppen ez történik, mint a siviaggia.it írja.

Más repedések is vannak a térségben, ez itt például a Manda-Hararo-hasadékForrás: DavidMPyle/commons.wikimedia.org

A terület alatt három tektonikus lemez található, amelyek lassan elválnak egymástól, az alattuk található anyag pedig már az óceáni kéreghez tartozik. A tudósok szerint a szakadék egyre nő és mélyül, míg először egy tó jelenik meg, majd tenger lesz, végül benyomul az óceán, amely leválasztja a kontinensről Etiópia egy részét. Igaz, hogy ez nem holnap lesz, az új óceán születése ugyanis akár 5-10 millió évig is eltarthathat, de az biztos, hogy teljesen megváltoztatja a világot.

A hasadást a hipotézis szerint az okozza, hogy egy óriási szikla emelkedik ki a Kelet-Afrika alatti köpenyből. Ennek következtében az Adeni-öböl és a Vörös-tenger vízzel árasztja el a tartományt egészen a Nagy-hasadékvölgyig, elszakítva Kelet-Afrikának ezt a részét a kontinenstől. Etiópiából és Szomáliából így sziget lesz. Az Észak-atlanti-óceán 80 millió évvel ezelőtt hasonlóképpen keletkezett.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek