Ilyen feltételekkel dolgozhat Barbadoson távmunkásként

Nemrégiben írtunk arról, hogy Barbados olyan programot indít, mellyel az otthonról dolgozókat szeretné az országba csábítani. Mostanra a bbc.com cikkéből az is kiderült, hogy pontosan milyen feltételekkel lehet beutazni, és milyen körülmények várnak arra, aki belevág.

Forrás: digitalskennedy/pixabay.com

Kiknek szól?

A digitálismunka-vízumot bármely ország állampolgárai kérelmezhetik, fejenként 1590 font (), vagy családonként 2 385 font (mintegy 600 ezer forint) ellenében. A vízumot azok kapják meg, akik évente legalább 39 760 fontot (mintegy 15 millió forintot) keresnek, emellett helyben egészségbiztosítást is kell kötni. A kérelem elbírálásáról a benyújtástól számított egy héten belül értesítik a pályázókat. A lehetőség már most különösen népszerű az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Kanada digitális nomádjai körében. Barbados egyébként független ország, de egyúttal a Brit Nemzetközösség tagja is, hivatalos nyelve az angol, és már most is aktív expatközösség él itt.

Időjárás

Ahogyan nemrégiben Mia Amor Mottley, Barbados miniszterelnöke is hangsúlyozta egy interjúban, „a klíma idilli", persze, ez csak azoknak tűnik így, akik szeretik a meleget. Az időjárás egész évben nagyrészt napos, napi átlagosan nyolc órányi napsütéssel, az átlaghőmérséklet 27 fok.

Ugyanakkor ez az idilli időjárás az esős évszakkal váltakozik, amely júniustól novemberig tart, és akár hurrikánokkal is járhat, igaz, hurrikán utoljára 2004-ben sújtotta az országot. Az Iván névre keresztelt természeti jelenség pusztítása egy ember életét követelte. Az eddigi legsúlyosabb természeti csapást az 1955-ös Janet hurrikán mérte a szigetre, melynek 38 halálos áldozata volt. Keleti elhelyezkedése miatt Barbadost a legtöbb regionális hurrikán elkerüli, ám trópusi viharok gyakrabban befolyásolhatják az időjárást. Időnként földrengésről is érkeznek hírek, ám ezek epicentruma általában a tengeren található.

Vihar közelegForrás: Berit/commons.wikimedia.org

Lakhatás

A sziget területe 431 négyzetkilométer, népessége megközelítőleg 287 000 fő. A főváros Bridgetown, a legrégebben lakott terület. Természetesen a tengerparti házak a legvonzóbb ingatlanok, tehát ezek a legdrágábbak is. Az Expatistan weboldal számításai szerint egy 85 négyzetméteres, kétszemélyes szállás havonta körülbelül 512 fontba (194 ezer forint) kerül.

Szabadidő

Barbadoson valószínűleg kevesen unatkoznak a szabadidejükben, számos sportolási lehetőség kínálkozik a tengerparton, például szörfözés, búvárkodás vagy jet-ski. Említésre méltó a helyi rum, emellett a barbadosiak szeretnek bulizni a nap bármely szakában, szóval ne lepődjünk meg, ha valahol spontán partiba csöppenünk egy kis zenével és némi harapnivalóval. A sziget déli részén található Oistins népszerű célpontja a táncolni vágyóknak hétvégenként. A sziget legnépszerűbb fesztiválja, a Crop Over három hónap alatt több ezer látogatót vonz, de idén a koronavírus miatt elmarad.

Oistins partjaiForrás: Berit/commons.wikimedia.org

Iskola

Ha gyermeküket barbadosi iskolába szeretnék iratni, hallgatói vízumot kell kérelmezniük 118 fontos (körülbelül 45 ezer forint) díj ellenében, az iskola nevének megadásával. Az állami és a magániskolákban is tandíjat kell fizetniük a külföldieknek. A barbadosi iskolarendszer brit mintájú, de legalább egy iskola kínál nemzetközi érettségit is. A szigeten magas az oktatás színvonala, a Világgazdasági Fórum szerint Barbados iskolarendszere a kilencedik legjobb a világon. Aki kedvet kapott egy kis kiruccanáshoz, ezen az oldalon jelentkezhet a programra, de egy dologra még érdemes figyelnie: tilos terepmintás ruhát viselni Barbadoson, ez ugyanis a hadsereg kiváltsága.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek