Spontán fesztiváloktól tartanak az izlandi hatóságok

Jelenleg Izlandon nem lehet 500 fősnél nagyobb összejöveteleket rendezni, és a legtöbb nagy nyári fesztivált lemondták, az izlandi hatóságok azonban aggódnak, hogy az emberek a közösségi médián és sms-eken keresztül szerveznek tömegrendezvényeket - derül ki az icelandmonitor.mbl.is cikkéből.

A Vestmannaeyjar-szigeteken található Herjólfsdalur völgy szokott otthont adni Izland legnagyobb nyári fesztiváljánakForrás: Bultro/commons.wikimedia.org

Sokan várták Izlandon augusztus első hetét, a nagy nyári fesztiválok idejét, amikor több ezren gyűlnek össze olyan helyeken például, mint a Vestmannaeyjar szigetcsoport, hogy élvezzék a szabadtéri koncerteket és a tábortüzes estéket.

Bár a vestmannaeyjari fesztivált is törölték, a szálloda-, repülőjegy- és Airbnb-foglalásokból arra lehet következtetni, hogy sokan így is a helyszínre utaznak augusztus első hétvégéjén, ebből pedig akár olya spontán fesztivál is kialakulhat, melyen 500-nál jóval több ember vesz részt.

Egy ilyen esemény nemcsak a koronavírus terjedésének kockázatát növelné, de hiányoznának a hivatalos programokon kötelező létesítmények és biztonsági intézkedések is, és az esetleges fertőzéseket lehetetlen lenne utána nyomon követni.

Életkép a 2010-es fesztiválrólForrás: Hlynz/commons.wikimedia.org

Az izlandi hatóságok ezért nyomatékosan kérik a lakosságot, hogy csak kisebb csoportokban gyülekezzenek, és a barátaik, családjuk körében szervezzenek programokat.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek