Ezekben a pillanatokban dől el a Notre-Dame huszártornyának sorsa

A leomlott huszártorony 1860-ban épült Eugene Viollet-le-Duc tervei alapján, miután az eredetileg 1250-ben épített szerkezetet 1786 és 1792 között lebontották. A felújításon dolgozó építészekből, szakértőkből és helyi képviselőkből álló szervezet most két táborra szakat – jelezte az új francia kulturális miniszter. 

Forrás: Shutterstock.com

Elmondása szerint, az "ortodoxok" azt szeretnék, hogy a 19. században helyreállított műemlék azonos mása épüljön fel. Ehhez a táborhoz tartozik a székesegyház főépítésze is. A "modernisták" azonban – akik között ott van Emmanuel Macron köztársasági elnök is – újító módon nyúlnának az épülethez, rajta hagyva a 21. század többé-kevésbé merész lenyomatát - olvasható az MTI hírében.

A felújításért felelős kormánybiztos a múlt héten közölte, hogy a huszártorony körüli állványzat lebontása szeptember vége előtt fejeződik majd be. Csak ezután kezdhetik majd meg a torony tényleges helyreállítását.

A huszártorony felújítás alatt állt, amikor 2019. április 15-én ezen a bizonyos állványzaton tűz ütött ki. A torony elpusztult, de az körülötte lévő állványok nem omlottak össze, viszont eldeformálódtak és azóta is elzárják a területet. Lebontásuk június 8-án kezdődhetett meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek