Vitorlás alakú, úszó lakóházak épülhetnek a tengerekre

A gyors népességnövekedésnek és a globális felmelegedésnek az emberiség jövőbeli életkörülményeire gyakorolt súlyos hatásaira reagált a manilai székhelyű, Dada építészeti dizájncég, amely úszó házakat tervezett a világ tengerparti közösségei számára. Az ötlet eredetileg a Fülöp-szigetekre fókuszálva született meg, az egyre gyakoribb, egyre súlyosabb, főleg a partmenti területeket érintő természeti csapások okozta sérülékenység megoldására, és a sok helyen kiépítetlen, vagy erősen ingadozó villamosenergia-infrastruktúra ellensúlyozására – írja cikkében a DesignBoom.

Forrás: Dada.design

A világ néhány pontján, a vízpartok mentén élő közösségek életét még mindig a tengerek, óceánok által előidézett árapályok befolyásolják, ezért olyan innovatív megoldásban kell ezeken a helyeken gondolkodni, ahol a tenger sajátos működésével összeegyeztethető lakóházakban élhetnek a közeli jövő emberei. 

Forrás: Dada.design

Vagyis olyan lakóházakban, amelyek egyszerre nyújtanak biztonságos menedéket, fenntarthatók, és nem a lokális földi erőforrásoktól teszik súlyosan függővé az ott élők mindennapjait. Így aztán manapság a "kék lett az új zöld" tervezési filozófia - fogalmaz a cikk - , amelyben a kék a tengereket, óceánokat szimbolizálja, és amelynek értelmében olyan projektek kerülnek ki a tervezők asztalairól, amelyek a víz energiáját használják alapvetésként. A jövő házai tehát jó eséllyel a vízre is épülhetnek majd, és mindet úgy tervezik, hogy képesek legyenek alkalmazkodni a tenger mozgásához, szüntelen változásához.

Forrás: Dada.design

A manilai székhelyű építészcég házait a tengeri hullámok energiája és a napenergia táplálja, és mivel kialakításuk moduláris - vagyis bár képesek az önálló működésre, lényegi funkciójukat hálózatba rendezve töltik be -, így az elképzelés szerint az egész közösség képes energatikailag teljesen önellátóvá válni. 

A Fülöp-szigetek partja közelében tervezett vitorlás hajó alakú házak fő szerkezeti elemeit műanyagból öntötték ki, amely a tervezők szerint lehetővé teszi, hogy a világ bármely pontján könnyen összeszerelhetők legyenek. Azt még nem tudni, hogy pontosan mikor lehet lakni, kibérelni az első ilyen vitorlás formára tervezett kisházakat, mindenesetre a látványterveken pont úgy néznek ki, mint a vihartól háborgó tengeren egy támadásra készülő, nagyon dühös makett hadihajó-flotta.

Forrás: Dada.design

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek