Négy hónap bezárást követően szombattól újra látogatható a több mint ezer éves Westminster apátság

A Westminster apátság szombattól újra várja a látogatókat, miután a királynő közel 70 évvel ezelőtti koronázása óta a leghosszabb ideig zárva tartott. A londoni központú királyi egyház négy hónapig becsukta kapuit a kialakult koronavírus-járvány miatt. Kezdetben szombatonként és szerdánként este áll nyitva a látogatók előtt. A korlátozott számú belépőjegyeket kizárólag az előzetes online foglalás révén vásárolhatják meg a látogatók.

Az apátság London egyik leghíresebb látnivalói közé tartozikForrás: Alfred Derks/Pixabay

Az apátság szóvivője elmondta: "A látogatók visszatérése alapvető fontosságú az apátság jövője szempontjából, mivel teljesen önfenntartó, és semmilyen támogatást nem kap az egyháztól, az államtól vagy a koronától."

A több mint ezeréves történelemet maga mögött hagyó gótikus apátságban tartják nemzedékek óta a nagy királyi szertartásokat.

II. Erzsébet királynő ebben a történelmi környezetben fogadott örök hűséget az edinburghi hercegnek, ahogy Vilmos cambridge-i herceg is itt vette feleségül Katalin hercegnőt, illetve Diana hercegnő temetésére is az apátságban került sor.

Ez egyben az utolsó 17 uralkodó – köztük II. Károly és I. Erzsébet – végső nyughelye is.

Ha ezek a falak mesélni tudnánakForrás: Herry Lawford/Wikipedia

Magán imádságok céljából június 15-én, a nyilvános imádkozás végett július 5-én már beléphettek a hívők. Jelenleg hetente 22 istentiszteletet tartanak, de korlátozzák a gyülekezetek méretét a társadalmi távolságtartás érdekében. 

A Visit England az apátságnak adományozta a Good to Go díjat, elismerve a tisztaság és a társadalmi távolság magas szintű védelmét.

Az apátság 1066 óta koronázási templom, II. Erzsébet királynő pedig a 38. volt a sorban, amikor 1953. júniusában megrendezett ünnepségen a fejére került a korona. A koronázás előtt 1952. december 1-től egy hajója, azután az egész apátság 1953. január 1-től, öt hónapra bezárt. Erre azért volt szükség, hogy megépítsék a hatalmas, többszintű padsorokat, amely több mint 8000 megfáradt vendég pihenésére szolgál. Utoljára nagyjából egy hétig zárták be az apátságot Vilmos és Katalin esküvője előtt, hogy a BBC elhelyezhesse az élő közvetítéshez szükséges eszközeit – írja az Evening Standard.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek