Aki Görögországba utazna nyáron, QR kód nélkül nem teheti be a lábát

A görög kormány Közegészségügyi Hatóságának rendelete szerint a Görögországba utazóknak július 1-től augusztus 31-ig, 48 órával a várható érkezés előtt regisztrálniuk kell egy angol vagy német nyelvű online adatlap kitöltésével. Mint ismeretes, Görögország július 1-től újra fogadja a magyar utazókat is. Ugyan a határon nem kell negatív koronavírustesztet felmutatni, de a repülőgéppel érkezőknek minimum 48 órával az utazás megkezdése előtt, a szárazföldi, vagy tengeri úton érkezőknek minimum 48 órával, de maximum 72 órával az országba érkezés előtt kötelezően ki kell tölteniük egy online nyomtatványt, angol vagy német nyelven – írja cikkében a turizmus.com.

Zakynthos a magyarok egyik kedvenc célpontja Görögörszágban - illusztrációForrás: Greg Montani/Pixabay

A Konzuli Szolgálat oldalán fellelhető részletes tájékoztatás szerint a kitöltés után az utas kap egy QR kódot, amelyet érkezéskor be kell mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak.

A QR kód okostelefonon vagy kinyomtatott verzióban is bemutatható. Ennek hiányában a járatra történő bejelentkezést a légitársaság megtagadja.

A megadott információk alapján a rendszer kockázatelemzést végez, amely alapján kiválasztják azokat az utasokat, akiket letesztelnek. A tesztelésre kiválasztott utasoknak az általuk foglalt szálláson 1 napra karanténba kell vonulniuk a teszt eredményének megérkezéséig.

Akinek negatív a tesztje, folytathatja a nyaralását, akinek pozitív, két hétre államilag ellenőrzött karanténba kerül.

Az IBUSZ az angol nyelvű nyomtatványhoz (Passenger Locator Form, PLF) részletes útmutatót készített, amellyel weboldalán lépésről lépésre, magyar nyelvű magyarázattal segíti az utazókat az adatlap kitöltésében. Az online regisztrációs nyomtatvány ide kattintva érhető el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek