A lezárások miatt Amerika és az Egyesült Királyság lakóinak új ellenséggel kell szembenézniük

A városok kiürülése okán a vadon élő állatok a világ számos táján megjelentek a máskor emberekkel teli területeken. Teknősök  keltek ki strandokon, Santiago utcáin pumát észleltek, és egy vaddisznót is rögzített a kamera, amely Haifa utcáin járkált. De nem minden állat járt ilyen jól. Az elmúlt három hónapban az éttermek bezárása és az otthon tartózkodó emberek miatt a konyhákban és a városi utcákon hatalmasat zuhant a megmaradt ételek és szemét mennyisége. Ennek pozitív hatása volt a környezetre, ám a nagyvárosok egyik legnépesebb lakossága – a patkányok – elveszítette egyik fő élelmiszerforrását. A világméretű lezárások váratlan eredményként sokkal több éhes patkány téved be most az amerikai otthonokba.

A lezárások miatt éhesen maradó patkányok egyre merészebbek - illusztrációForrás: Roland Fischer, Zürich/Wikipedia

A kártevők elleni küzdelem tehát óriási harcba csapott át az Egyesült Államokban, mivel a lezárások miatt az éhes patkányok megindultak az otthonokba. A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központ (Centre for Disease Control and Prevention) arról számolt be, hogy a New York-i patkányok annyira éhesek, hogy a saját kicsinyeiket is felzabálják. A jelentések szerint ezek a kártevők élelmet keresnek a háztartási hulladékgyűjtőhelyeken, sőt az otthonokba is bejárnak.

A Brit Kártevőirtó Szövetség (BPCA) szerint a lezárások bevezetése óta a patkányok aktivitása 51 százalékkal növekedett az Egyesült Királyságban is. A rágcsálóirtó szakértők szerint az otthonokba történő hívások száma ország szerte drámai módon megnövekedett. Az Egyesült Államokban a Betegségkezelő Központ emiatt figyelmeztetést adott ki New Yorkban és Chicagóban.

Natalie Bungay, a BPCA szerint a patkányok a lezárások alatt "merészebbek, bátrabbak és innovatívabbak lettek az ételek és menedék megtalálása érdekében".

Az amerikai Croydoni székhelyű Cleankill cég munkatársa, Paul Bates elmondta, hogy a hazai patkányok száma 20 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Bates úr szerint: "Nagyobb aktivitást észleltünk a komposztos edények körül, mivel a lezárások miatt az emberek sokkal több komposztot halmoznak fel."

Nem érdemes megkönyíteni a rágcsálók dolgát az elől hagyott élelmiszerekkel - illusztrációForrás: Volker Glatsch/Pixabay

Megjegyezte, hogy a patkányok egyre merészebbek lesznek az otthonokba való belépéskor, és kifejtette, hogy akár a WC-csészékbe torkolló csatornákat is tönkre tudják tenni. Ennek eredményeként az utóbbi hónapokban megnövekedett a kereslet az olyan csőberendezések iránt, amelyek megakadályozzák a patkányok bejutását. A Timeout beszámolt arról, hogy a londoniak látták, ahogy a lezárások során patkányok napoztak az üzletek előtt. David Greer, az Antrim megyei biológus és kártevő-szakértő szerint a lezárástól számított néhány hét alatt a cég munkája 60 százalékkal megnőtt, és az üzlet működésének hat éve alatt soha nem volt ennél mozgalmasabb időszakuk.

Hozzátette hogy egy olyan nagy patkányt is látott, amelyről mérete miatt elsőre azt gondolta, egy hód lehet az. 

A szakértői weboldalak azt tanácsolják azoknak, akik otthonaikat szeretnék „patkány-mentessé" tenni, hogy kerüljék a táplálékok elhelyezését a kertekben, és fedjék le a közművek, illetve a csövek esetleges repedéseit. Javasolják továbbá, hogy az élelmiszereket és a hulladékokat a rágcsálókkal szemben védett tartályokban tartsák – írja az Evening Standard.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek