Virágzó rétekké változtatják a parkokat, hogy kedvezzenek a méheknek

  A ljubljanai városi vezetés úgy döntött, hogy több parkot és rétet ritkábban fog kaszálni, hogy élelmet biztosítson a magányos méhek számára. A méhek világnapja alkalmából három fészkelődobozt is állítottak a szlovén főváros parkjaiban.

  Hamarosan jó soruk lesz a méheknek Ljubljanában - illusztrációForrás: Pixabay / Készítette: Thomas Schiewer

  A méhkasoktól eltérően, amelyeket mézelő méhek laknak, a fészkelődobozokat magányos méhek használják, akik a beporzásban töltenek be fontos szerepet.

  A magányos méhek korábban szalmatetőkben és fagerendákban fészkeltek, de ezekből az építőanyagokból már nem építenek házakat, ezért fészkelődobozokkal kell helyettesíteni korábbi élőhelyeiket.

  A rovarokat továbbá veszélyeztetik a rovarölő szerek és a betegségek is, valamint táplálékhiányban is szenvednek, ezért fontos odafigyelni rájuk. Példaértékű, hogy Ljubljanában most arra ösztönzik a lakosokat, hogy maguk is állítsanak fel fészkelődobozokat - írja az MTI.

  A természetvédők azt javasolták a kormánynak, hogy miden újszülöttet ajándékozzon meg egy hársfacsemetével. A hárs egyébként Szlovénia nemzeti szimbóluma, a hársfavirág pedig kevés pollent és sok nektárt termel, amelyből rengeteg mézet készíthetnek a méhek.

  Szlovénia kezdeményezte az ENSZ-nél a méhek világnapjának kijelölését is, melyet a szervezet végül 2017. decemberi közgyűlésén fogadott el. A méhek világnapját először 2018. május 20-án tartották meg.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!