Egy több mint 130 éves japán házban zakatolnak a mosógépek

Japánban mindig is keletje volt a modern és a tradicionális szokások, építészeti megoldások, stílusok összemosásának. A külföldiek is ezt a jellemzőt szokták elsőként felhozni, ha a szigetországról kérdezik őket. A Gunma prefektúra legnépesebb városában, Takasaki-ban található Wash & Fold nyilvános mosodalánc legújabb üzlete is ezt az irányzatot követi.

Az épület, amiről szó van, egy 1887 körül épített tradicionális japán kereskedőház, mely 2005-ben elnyerte a Takasaki Önkormányzat városkép díját, mivel 130 év távlatában is megtartotta elegáns, hagyományos kereskedőházakra jellemző kinézetét. Érdekessége, hogy szinte egyedüli épületként maradt teljesen érintetlen egy olyan városrészben, ahol régebben egymást érték a különböző kereskedők és árusok hasonló, kisebb nagyobb házai.

Pár régi kereskedőház még ma is érintetlenül áll a nagyvárosok eldugott utcáiban - illusztrációForrás: aiyoshi597 / Shutterstock.com

A jelenlegi üzemeltető, a Clover Japan, egy helyi textil ellátással foglalkozó cég szerint a házban egy kimono üzlet működött tavaly júniusig, előtte pedig rizst tároltak benne, így most új életre kelhetett a Wash & Fold nyilvános mosodalánc üzlethelyiségeként.

A 90 négyzetméter alapterületű házban négy mosógép és nyolc szárító működik. A szabadon maradt térben, amit hagyományos rizspapír tolóajtók határolnak, megemelt, tatamival fedett pihenő rész, kis kávézó, mosdó és hajtogatásra, vasalásra alkalmas asztalok kaptak helyet - olvasható a The-japan-news.com cikkében. 

A mosoda kialakításánál tehát az volt a legfontosabb, hogy az eddig változatlan házat a továbbiakban se érje túl nagy átalakítás. Az üzemeltető cég igazgatója szerint "A mosoda meleg fényei úgy világítják majd meg a városrészt, mint régen, amikor minden házban üzemelt valamilyen kereskedelmi egység. A cél pedig az, hogy a régi, történelmi épületet kombinálják egy újfajta üzletággal és ez hozzáadjon valamit a helyi kultúrához."

 Ha vége lesz a járvány miatti lezárásoknak Japánban, a Wash & Fold ezen üzeltében zero waste és folt eltávolító mini workshopokat is szeretnének majd tartani az üzemeltetők a felhasználóknak.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek