A legénység még mindig ott vesztegel sok óceánjárón

A legtöbb óceánjáró utasa már hazatérhetett, a hatalmas hajók pedig többnyire valamelyik kikötőben horgonyoznak. De mi a helyzet a legénységgel? Az amerikai parti őrség szerint május 5-én összesen több mint 57 000 dolgozó tartózkodott 74 hajó fedélzetén az Egyesült Államok kikötőiben és azok környékén, valamint a Bahama-szigeteken és a Karib-térségben. Ezen kívül még több százan ragadhattak küldönböző hajókon másutt a világ óceánjain - adja hírül a CNN.

A Celebrity Cruise Line egyik hajója még 2011-ben. A társaság már megállapodott az amerikai hatóságokkal a személyzet kiszállásárólForrás: Aah-Yeah/wikipedia.org

Az amerikai vizeken a CDC (az Amerikai Betegségkezelési és -megelőző központ) hivatalos álláspontja érvényes, mely szerint a személyzet tagjai csak akkor hagyhatják el a hajót, hogyha azzal hazaérkeztek, hajók között kerülnek áthelyezésre, vagy magrepülőgéppel, személyes járművel szállítják őket tovább.

A vírus által nem érintett tengerjáró hajók személyzete kiszállhat és utazhatna is a kereskedelmi járatokon, de csak eseti alapon, a CDC jóváhagyásával. A hajónak először alá kell írni egy nyilatkozatot, amely szerint a hajó mentes a vírustól.

Múlt hétvégéig ezt a legtöbb hajótársaság nem merte vállalni, vasárnap azonban a Royal Caribbean és leányvállalatai, köztük a Celebrity Cruise Line is megállapodott a CDC-vel a személyzet kiszállásáról, és szintén aláirattak az alkalmazottakkal egy papírt, hogy betartják az irányelveket.

Más hajózási társaságok is követhetik a példát, de a sok helyen érvényben lévő utazási tilalmak miatt több hajó személyzete továbbra sem szállhat ki.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek