Újabb részletek derültek ki a művészettörténet egyik legrejtélyesebb festményéről

A hágai Mauritshuis Múzeum kutatói a héten ismertették annak a két éves kutatásnak az eredményeit, melynek során Johannes Vermeer Lány gyöngy fülbevalóval című festményét vizsgálták - adja hírül a smithsonianmag.com.

Koorosh Orooj festményfeldolgozásaForrás: Koorosh Orooj/wikipedia.commons.org

Noha a szakértők nem kerültek közelebb annak megválaszolásához, hogy ki is a képen szereplő alak, modern képalkotó technikák segítségével eddig rejtett részleteket tártak fel.

A kutatók a festmény pigmentjeit térképezték fel, emellett azokat az apró festékrészleteket is megvizsgálták, melyeket a műalkotás háttéréből az 1990-es években távolítottak el, amikor utoljára restaurálták azt. A mintákat gyantába ágyazták és félbevágták, hogy láthatóvá váljanak az egyes rétegei, és így sárga és indigó pigmentek jelentek meg, amelyek az idők során a fény hatására elhalványultak. A kutatók a festmény jobb felső sarkában halvány ólomfehér, átlósan futó vonalakat is találtak. Mindebből arra következtettek, hogy a kép első változatának hátterében sötétzöld függöny volt.

A vizsgálat során kiderült, hogy Vermeer a mű kompozíciójának több elemét is megváltoztatta, például a lány fülének helyzetét, a fejkendőjét és a nyakát, emellett, bár ez szabad szemmel nem látszik, az alaknak valójában szempillái is vannak.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek