Újabb részletek derültek ki a művészettörténet egyik legrejtélyesebb festményéről

  A hágai Mauritshuis Múzeum kutatói a héten ismertették annak a két éves kutatásnak az eredményeit, melynek során Johannes Vermeer Lány gyöngy fülbevalóval című festményét vizsgálták - adja hírül a smithsonianmag.com.

  Koorosh Orooj festményfeldolgozásaForrás: Koorosh Orooj/wikipedia.commons.org

  Noha a szakértők nem kerültek közelebb annak megválaszolásához, hogy ki is a képen szereplő alak, modern képalkotó technikák segítségével eddig rejtett részleteket tártak fel.

  A kutatók a festmény pigmentjeit térképezték fel, emellett azokat az apró festékrészleteket is megvizsgálták, melyeket a műalkotás háttéréből az 1990-es években távolítottak el, amikor utoljára restaurálták azt. A mintákat gyantába ágyazták és félbevágták, hogy láthatóvá váljanak az egyes rétegei, és így sárga és indigó pigmentek jelentek meg, amelyek az idők során a fény hatására elhalványultak. A kutatók a festmény jobb felső sarkában halvány ólomfehér, átlósan futó vonalakat is találtak. Mindebből arra következtettek, hogy a kép első változatának hátterében sötétzöld függöny volt.

  A vizsgálat során kiderült, hogy Vermeer a mű kompozíciójának több elemét is megváltoztatta, például a lány fülének helyzetét, a fejkendőjét és a nyakát, emellett, bár ez szabad szemmel nem látszik, az alaknak valójában szempillái is vannak.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek