Eldobható papír alsóneműben és védőfelszerelésben dolgoztak a katedrálison

Szívek törtek össze szerte a világon, mikor a párizsi Notre-Dame-székesegyház jelentős része 2019 áprilisában leégett. Emmanuel Macron francia elnök ötéves célt tűzött ki a székesegyház újjáépítésére, miután a tűz megsemmisítette a torony és a tető nagy részét. 2019 októberében bejlentették, hogy közel 1 milliárd eurót szánnak a felújításra. Most azonban le kellett állítani a munkálatokat a koronavírus miatti szabályzásokat figyelembe véve.

A katasztrófa előtt évente közel 13 millió turista kereste fel Párizs egyik legrégibb épületétForrás: Tom Suttill/Pixabay

A Liberation.fr szerint ennek oka az, hogy a székesegyházban található ólomszennyezés mértéke veszélyes lett a munkát végző emberekre, mivel meg kellett emelni a biztonsági intézkedéseket a koronavírus időszakban.

Körülbelül 100 ember dolgozott eddig a rekonstrukción, köztük jó néhány tudós és más, építőipari dolgozó. A Történelmi Emlékművek Kutatólaboratóriumának igazgatóhelyettese egy interjúban azt mondta, hogy

a Notre Dame-on dolgozóknak csupaszra kellett vetkőzniük, és csak eldobható papír fehérneműt, illetve biztonsági ruhát viselhettek, mielőtt a szennyezett területre léptek. 

Védőmaszkot kellett viselniük légzőkészülékkel, és legfeljebb 150 percig tartózkodhattak a területen, utána pedig forró zuhanyt kellett venniük. "Naponta ötször zuhanyoztak" – hangzott el a beszélgetésben. És a zuhanyzókba jutás olyan zsúfolt volt, mint a metró csúcsforgalomban. A munkavállalók állandó, szükséges zuhanyozási igénye tarthatatlanná tette a vírus által megkövetelt társadalmi távolságtartási intézkedéseket. Ennek eredményeként a felújítások leálltak. A tűz előtt a 850 éves katedrális évente csaknem 13 millió látogatót fogadott – írja a Lonely Planet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek