Olaszországban lezárták a parkokat, új országokban jelent meg a vírus

Olaszországban sokan még mindig nem tartják be a karantént, bár számos kreatív ötlet született már az otthon maradásra. Így az olasz egészségügyi minisztérium péntek este az egész országban megtiltotta a parkokba, közterületnek számító kertekbe való belépést, és az ott végzett szabadidős tevékenységet - adja hírül az MTI.

A Dante tér NápolybanForrás: NurPhoto/Paolo Manzo/afpforum.com

A rendelkezés leállítja a szabadban végzett bármilyen játékot vagy testmozgást. Egyedül a kocogás engedélyezett, de kizárólag a futó személy lakóhelye közelében, és mindenki mástól legalább egy méteres távolságra.

Az egészségügyi tárca bejelentésére azután került sor, hogy a rendkívüli jóidőben Olaszország zöldterületeit péntek délután ismét ellepte a kocogók, tornázók és parkokban sétálók, gyerekekkel játszók sokasága.

A minisztérium országos rendelkezése megerősíti az utóbbi órákban tartományonként és városonként hozott azonnali intézkedéseket a mozgáskorlátozás érvényesítésére. Közöttük Virginia Raggi római főpolgármester elrendelte a főváros utcáin mozgó gépjárművek és személyek egyenkénti ellenőrzését. Veneto és Emilia Romagna tartomány pedig már péntek délután lezárta a parkokat.

Ezen kívül az egészségügyi tárca betiltotta az élelmiszereladást a vasútállomásokon és a benzinkutaknál. Kivételt az országutak, sztrádák üzemanyagállomásainál található kereskedelmi és vendéglátó egységek jelentenek, de ezek esetében is csak elvihető ételt, italt szabad árusítani. Kórházakban és repülőtereken továbbra is engedélyezett az élelmiszer-árusítás.

Tiltott a nem lakóhelyként használt ingatlanokba, üdülőházakba, telkekre való kijárás. A minisztériumi rendelkezés március 21-től az országos mozgáskorlátozást bevezető korábbi kormányrendelet március 25-i határidejéig érvényes. Ezt követően a római kormány újabb rendelete várható az óvintézkedések meghosszabbításáról.

Franciaországban szintén szigorítják a kijárási korlátozások ellenőrzését az utcákon, a közutakon, a pályaudvarokon és a repülőtereken, arra emlékeztetve a lakosságot, hogy a karanténszabályok értelmében nem engedélyezett elutazni víkendezni vagy vakációzni.

"Nem akarjuk azt az exodust látni, amit a múlt hétvégén" - mondta Jean-Baptiste Djebbari közlekedési államtitkár, jelezve, hogy az állami vasúttársasággal (SNCF) együttműködve csütörtökön befagyasztották a jegyvásárlásokat.

A dél-franciaországi Nizzában este 8 órától reggel 5 óráig kijárási tilalmat vezetett be Christian Estrosi polgármester, aki már csütörtökön lezáratta a város tengerparti sétányát a járókelők elöl. Párizsban a prefektúra Anne Hidalgo főpolgármesterrel együttműködésben lezárta a rakpartokat, az Eiffel-torony előtti Mars-mezőt, valamint az Invalidusok előtti teret a hétvégére. A közparkok és a terek már a hét eleje óta zárva vannak.

A kormány jelezte, hogy a kedden két hétre életbe lépett korlátozásokat feltehetően meg kell majd több hétre hosszabbítani. Az orvostársadalom a lakosság "teljes elkülönítését" szorgalmazza, amely a jelenleginél szigorúbb korlátozások bevezetését jelenthetné. Emmanuel Macron államfő csütörtökön sajnálatának adott hangot amiatt, hogy a franciák nem veszik elég komolyan a korlátozásokat, és még mindig túl sok időt töltenek a szabadban, de a kijárási tilalom általános bevezetése egyelőre nincs napirenden.

A karanténszabályok szerint a franciák csak indokolt esetben hagyhatják el az otthonukat, és csak a lakókörzetükben mozoghatnak: amennyiben nem lehetséges megoldani az otthoni munkavégzést, elmehetnek a munkahelyükre, ahogy vásárolni, orvoshoz is, vagy kutyát sétáltatni és egyénileg sportolni is engedélyezett, de nem csoportosulhatnak.

Eközben újabb országokban is megjelent a betegség: Madagaszkáron és Zimbabwében. A világ egyik legszegényebb országaként számon tartott Madagaszkáron az összes nemzetközi repülőjáratot törölték.

Miguel Díaz-Canel kubai elnök pénteken bejelentette a határok lezárását harminc napra. Csak a szigetországban lévő turisták távozhatnak, illetve kizárólag a külföldön tartózkodó kubai állampolgárokat engedik be, de hazaérkezésük után 14 napos karanténba kell vonulniuk. Korlátozzák a nyilvános rendezvényeket. Kuba az egyik utolsó olyan állam a térségben, amely intézkedéseket vezet be a világjárvány miatt.

Manuel Marrero kubai miniszterelnök szerint jelenleg 60 ezer turista tartózkodik a szigetországban, ahol eddig 21 ember tesztje lett pozitív. A fertőzést minden esetben külföldről érkezetteknél diagnosztizálták. Egy olasz turista halt bele a kórba.

A Dominikai Köztársaság kormánya pénteken az egész országra kiterjedő kéthetes kijárási tilalmat rendelt el. Csak az egészségügyi dolgozókkal, az egészségügyi ellátásra szorulókkal, a biztonsági magáncégek őreivel, az újságírókkal és az elektromos hálózat karbantartását végzőkkel kivételeznek. A fővárosban, Santo Domingóban határozatlan időre lezárták a metróhálózatot. A légi és vízi közlekedés korlátozását, valamint az iskolák bezárását már korábban elrendelték a karibi országban, amelyben határzárról is döntöttek. A Dominikai Köztársaságban eddig 72 fertőzöttet regisztráltak.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek