Európai nagyvárosok titkos zugai, ahol a helyeik életét élhetjük

Minden nagyvárosban vannak kötelező látványosságok, ugyanakkor olyan, kevéssé látogatott kerületek is, melyeken keresztül mélyrehatóbban megismerhetjük a helyeik életét, az adott települést és megmártózhatunk autentikus hangulatában. A Guardian szerzői ezeket a helyeket gyűjtötték össze Európa népszerű nagyvárosaiban.

Järntorget, GöteborgForrás: Andrzej Otrębski/commons.wikimedia.org

Järntorget / Långgatorna, Göteborg

A Göta-folyó partján található Järntorget és Långgatorna azok a városrészek, ahol a helyiek kiengedik a gőzt. Régen a tengerészek és dokkmunkások mulattak itt, ennek nyomán az élénk pubkultúra a mai napig jellemzi a környéket, ugyanakkor éttermekben és kulturális programokban sincs hiány. Évente egyszer még utcabált is rendeznek itt, a Hela Dagen Långot.

Egyetemi Negyed, Brüsszel

Brüsszelnek ez a része könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel, de a fő turisztikai útvonalon kívül esik. Itt találhatók a város fő francia és flamand egyetemei, ahol multikulturális közegbe csöppenünk. A volt hadsereg vörös téglából épült laktanyája ad otthont a See U nevű projektnek, amely különböző, fenntartható kisvállalkozásoknak ad otthont, köztük akadálymentes kávézóval, mozival, velodrommal és biopiaccal.

El Cabanyal, Valencia

A különleges házairól is ismert El Cabanyal városrészét homokos strandok és pálmafákkal szegélyezett tengerparti sétányok határolják. Itt keveredik a tradíciók hangulata az újfajta, kozmopolita életérzéssel.

El Cabanyal egy utcájaForrás: Joanbanjo/commons.wikimedia.org

Bonfim, Porto

Bonfirm Porto feltörekvő, fiatal kreatívjainak otthona, az itt található Képzőművészeti Egyetemnek köszönhetően intenzív kulturális pezsgésnek lehetnek tanúi az idelátogatók.

Neukölln, Berlin

A sokszínű Neuköllnben a változatos multikulturális közeg számos látnivalót és gasztronómiai érdekességet tartogat az arra járóknak az underground művészeti galériáktól a vízipipa-bárokon át a kaszinókig.

Powiśle, Varsó

A Powiśle kerület fő sugárútját a Visztula bal partján egykor a biciklisták és a magányos halászok uralták, ma plázs-hangulat uralkodik itt görkorcsolyával, röplabdával, piknikekkel, nyugágyakkal, fagylalttal, élő zenével és tánccal.

Forrás: Dariusz Kowalczyk/wikipedia.org

Holešovice, Prága

A kerület az elmúlt évtizedben lenyűgözően felvirágzott, mely nagyrészt a kreatív és kereskedelmi vállalkozóknak köszönhető, akik az alacsony bérleti díjakat kihasználva élettel töltötték meg a házak és gyárak üres tereit, galériákat, üzleteket, kávézókat, klubokat hozva létre és élénk infrastruktúrát teremtve.

Ostiense, Róma

A Tiberis folyó mellett található negyed korábban egy erőműnek, forgalmas folyami kikötőnek és egy gáztartálynak adott otthont, és ma is őrzi ipari múltjának hangulatát, igaz, az új éttermek, az utcai művészet és a bárok hangulatával átlényegítve.

Dorćol, Belgrád

A fákkal szegélyezett utcákon a 20. század eleji szecessziós villák szépsége váltakozik a Tito-korszak lakásaival ebben a kerületben, mely mindig is mértékadó volt a bárok és éttermek tekintetében.

Forrás: Lumen roma/commons.wikimedia.org

Réunion negyed, Párizs

Az 1850-ben készült, kör alakú Réunion bohém központként elegyítik a hétköznapi családok életét a művészek multikulturális területe.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek