Szófia két arca - ahol a modern és az ősi találkozik

Szófia a harmadik legrégibb európai város Athén és Róma után. Az évezredes történelen nyomai mindenütt láthatók a szállodák földszintjétől a metróállomások faláig. Történelmi belvárosára egyfajta szabadtéri múzeumként tekinthetünk, ugyanakkor láthatjuk benne a modern várost is, ahol különféle nemzetiségű és kultúrájú emberek élnek együtt. Ha leszáll az est, az éjszakai élet pezsegni kezd, és jobbnál jobb vendéglőkkel, sörözőkkel, szórakozóhelyekkel várja a kikapcsolódni vágyókat. Napközben szerencsére nem tülekednek a turisták az utcákon, és a város könnyen bejárható; érdemes szánni rá egy hétvégét.

Bulgária fővárosa Európa egyik legkönnyebben bejárható városa, sok utazó mégis elmegy mellette, és inkább a síparadicsomok, illetve a tengrpartok felé veszi az irányt. Pedig ha erre a városra is szánunk egy kis időt, sok érdekességet tapasztalhatunk meg. Szófia ugyanis nagyon igyekszik, hogy a tradíciót és a modernitást egyensúlyba hozza, legyen szó az építészetről, a szórakozásról vagy éppen a gasztronómiáról. 

A Vitosha Boulevard, a város sétálóutcájaForrás: Stolichanin/Wikipedia

Tagadhatatlan, hogy a kelet találkozása a nyugattal életérzés még mindig ott van a levegőben, a hagymakupolás templomok, a mecsetek, és a Vörös Hadsereg emlékművei mellett ott állnak az új felhőkarcolók, a hatalmas bevásárlóközpontok és a több csillagos hotelek is.

Jó példa erre a kettősségre a város egyik legszebb utcája, a Vitosha Boulevard, ahol elegáns butikok és divatházak sorakoznak egymás mellett, közöttük pedig hangulatos kávézók, teázók és éttermi teraszok várják a vendégeket. A szecessziós hangulatot az utóbbi években kihelyezett fekete, csavart lámpaoszlopokkal és szép íves padokkal csempészték be a sétálóutcára.

A világ egyik legszebb székesegyháza

Szófia könnyen bejárható gyalog, de akár egy történelmi villamosútra is befizethetünk. Egy olyanra például, amit az Alter Experience Bulgaria csapata szervez helyi és turistacsoportoknak egyaránt. A vállalkozás 30 és 120 perc közötti utakra viszi a jelentkezőket keresztül-kasul a városon, miközben a választott programnak megfelelően ismerteti a legszebb látnivalókat, és minden érdekességet, amit eddig nem tudtunk a helyről. 

A villamos elzötyög például a város egyik legismertebb szimbóluma, az Alexander Nevszkij székesegyház irányába is, mely a balkáni régió második legnagyobb katedrálisának számít. Akkora, hogy 5 000 hívő is kényelmesen elfér benne, és a fontosabb keresztény ünnepeken meg is szokott telni az épület. 

Az Alexander Nevszkij székesegyházForrás: Deensel/Wikipedia

De a székesegyház nem csak az egyik legnagyobb, hanem a legszebb építészeti remekmű is a térségben. Az 1882 és 1912 között felépített templom Alekszandr Pomerantsev orosz építész tervei alapján készült, az akkoriban kedvelt neobizánci stílusban, mozaikokkal és aranyozott kupolával. Az épületet annak a 200 000 orosz katona emlékének szentelték, akik az orosz-török háború (1877–78) idején Bulgária függetlenségéért harcolva vesztették életüket.

Az aranykupolás katedrális harangtornya 53 méter magas, 53 harangja közül pedig 10 tonnás a legnehezebb. Barlangszerű, füstölő illatú belső terét naturalista falfestmények, függő csillárok és részlet gazdag ónix és alabástrom trónusok díszítik. A látogatókat szívesen fogadják a templom falai között, és a szentmiséken is részt vehetnek.

A város legmagasabb pontján

A székesegyház mellett álló Szent Szófia templomról nevezték el magát a várost is a 14. században. A Szent György Rotunda után, ez Szófia második legrégebbi temploma, története egészen a Bizánci Birodalomig nyúlik vissza. Belül és kívül is a puritánság jellemzi, fő díszítőelemei csupán nagy ablakai.

A Szent Szófia templom belülrőlForrás: Plamen Agov/Wikipedia

Érdekessége még, hogy a város legmagasabb pontján áll. A török megszállás alatt mecsetté alakították, de a huszadik század elején helyreállították, és manapság Délkelet-Európa legjelentősebb ókeresztény emlékműveként tartják számon.

Egy eltemetett templom csodája

A Szent György templom (Rotunda) Szófia legrégebbi építészeti műemléke, és a város egyetlen olyan, a Római Birodalomból fennmaradt épülete, mely tetőszerkezettel együtt túlélt több mint 1600 évet. A szakértők szerint külső megjelenése arra az időszakra jellemző, mikor a rómaiak által Serdicának nevezett Szófia a Balkán-félsziget egyik legnagyobb és legjelentősebb városa volt és éppen a virágkorát élte.

Szent György templom (Rotunda)Forrás: Creative Commons Attribution License.Attribution: Ann Wuyts/Wikipedia

Építését a 4. század elejére datálják, arra az időszakra, mikor Nagy Konstantin császár többször is felkereste Serdicát 306 és 337 között. Az épület falán mind a mai napig olvasható a "Serdica - az én Rómám" kifejezés. Az évszázadok alatt a Rotunda volt keresztelőkápolna, templom, 1512-től mecset, majd a felszabadulás után teljesen elhagyatottá vált - írták a Svgeorgi-rotonda.com oldalon. 1915-ben jött el az idő, hogy végre felújítsák, és megmentsék a festékrétegek alatti középkori freskókat. Napjainkban a templomban rendkívül serény munka folyik, de a napi misékre mindenkit szívesen látnak. Az épület és a mellette létrehozott múzeum az UNESCO Világörökség részét képezik.

A legszebb színház

Az Ivan Vazov Nemzeti Színház Bulgária legrégebbi és egyik legszebb színháza, melyet 1907-ben nyitottak meg. Terveit a bécsi Atelier Fellner & Helmer építésziroda készítette. Az ő nevükhöz fűződik a budapesti Vígszínház, az Operettszínház, a Szegedi Nemzeti Színház, illetve a kecskeméti Katona József Színház épülete is. Szófia színháza, az előzőekhez hasonlóan szintén extravagáns épület lett, és 850 fő befogadására alkalmas.

Forrás: meunierd / Shutterstock.com

Bulgária egyik legismertebb látványosságáról van szó, olyannyira, hogy régebben az épület homlokzata szerepelt az 50 levás bankjegyen is. A drámai produkcióiról híres színház színpadi függönyét mitikus tűzmadár motívum díszíti.

Zöld város

A Boris-kert (Borisova gardina) a városközponttól délkeletre található, és Szófia egyik legvonzóbb parkjának számít, számtalan szoborral és szépen gondozott virágágyással. Itt lehet piknikezni, nagyokat sétálni és csodálni az évszakok változását. A park egyébként olyan hatalmas, hogy helyet kapott benne egyszerre két stadion is, illetve kávézókat és játszótereket is találunk a területén.

Őszi séta a Boris-kertbenForrás: hdesislava / Shutterstock.com

A Városi Kert (Gradska gradina) már jóval több, mint egy egyszerű zöld menedék. Az elmúlt években ez lett a város amatőr sakkozóinak egyik törzshelye, de rendeznek itt fesztiválokat, bazárokat és szabadtéri kiállításokat is.

Szófia zöldterületei közül az Ariana-tavat és annak békés környékét sem szabad kihagyni. A közepes méretű, mesterséges tó a Knyaz Boris Kertben található, annak is a legészakibb sarkában. Egy B-betűt formázó tóról van szó, ami 175 méter hosszú és 75 méter széles, a legszűkebb pontján pedig egy kis sziget is helyet kapott.

Az Ariana-tó naplementekorForrás: Shutterstock.com / Evgeni Fabisuk

A tavat a 19. század végén hozták létre és az egész város ide járt kikapcsolódni, csónakázni, pihenni, télen pedig korcsolyázni, mivel a tó vize gyakran teljesen befagyott. A 20. század közepén kaszinót építettek a szigetre, de a kilencvenes évek elején az önkormányzat nem gondozta tovább a tavat, mely szép lassan ki is száradt és majdnem két évtizeden keresztül üresen állt. 2007-ben jött el az idő, hogy végre rehabilitálják a környéket, és ismét egy élhető szabadidőközponttá alakítsák, ahova szívesen mennek a helyiek és az utazókat is örömmel várják.

Címlapkép forrása: Lukas Bischoff Photograph / Shutterstock.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek