A világ leggyorsabb nagymacskájával népesítenék be Indiát

Újrahonosíthatják Indiában a gepárdot, a világ leggyorsabb szárazföldi állatát, amelynek vadon élő példányai évtizedekkel ezelőtt kihaltak ott. A 20. század elején még mintegy 100 ezer gepárd élt Indiában, Afrikában és a Közel-Keleten. A gepárd az egyetlen nagyobb emlős, amely Indiában kihalt  az ország függetlenné válása óta. – írja az MTI.

A gepárd 120 km/h sebességre is képes - a fotó illusztrációForrás: Dr. Zoltan/Pixabay

Az indiai legfelsőbb bíróság kedden engedélyezte, hogy kísérleti jelleggel importálják a veszélyeztetett faj egyedeit Afrikából, kipróbálandó, hogy tudnak-e alkalmazkodni az ottani életfeltételekhez. Dzsairam Ravis volt környezetvédelmi miniszter szerint Namíbiából tervezik betelepíteni a gepárdokat.

A vadon élő gepárdok számát napjainkban már csak 7100-ra becsülik, majdnem mind Afrikában él, csak Iránban található egy kicsiny, 50 fősre tehető populáció. A környezetvédelmi minisztérium már korábban is kérelmezte az engedélyt az újrahonosításra, de a legfelsőbb bíróság 2013-ban még elutasító határozatot hozott arra hivatkozva, hogy egyetlen tudományos kutatás sem ajánlja az újrahonosítást.

A gepárdkérdés élénk vita tárgyát képezi az indiai szakemberek körében.

Egy részük attól tart, hogy az újrahonosítására tett erőfeszítések más veszélyeztetett állatok védelmétől vonnak el erőforrásokat, míg az ellentábor a kihalás fenyegette gepárd hosszú távú fennmaradásának egyik lehetőségét látja újbóli indiai elterjesztésében. Noha a gepárd akár 120 kilométeres óránkénti sebességre is képes, a leggyengébbnek számít a nagymacskák között, és a nála erősebb ragadozók (oroszlánok, párducok) által ritkán lakott, tágas térségekre van szüksége a fennmaradáshoz, hogy neki is jusson elegendő élelem. A még meglévő példányok 77 százaléka védett rezervátumokon kívül él, ahol viszont jobban ki vannak téve a jószágukat féltő farmerek fegyvereinek.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek