Palaun elsőként tiltják be a zátonyra mérgező hatású napkrémeket

  A csendes-óceáni Palaui Köztársaság az első ország, ahol január 1-től nem szabad olyan napkrémeket használni, amelyek 10 meghatározott összetevő bármelyikét tartalmazzák. Ilyen pl. az oxibenzon és az oktinoxát – írja a BBC.

  A Helen-sziget egy a sok, apró, palaui sziget közülForrás: Dr. James P. McVey, NOAA Sea Grant Program/Wikipedia

  Palau elnöke, Tommy Remengesau elmondta:

  Nem bánjuk, hogy mi vagyunk az első nemzet, mely betiltotta ezeket a vegyi anyagokat, és mindent megteszünk, hogy ezt világgá is kürtöljük.

  A sziget „tiszta paradicsomként" hirdeti magát a búvárok számára, a palaui Szikla-szigeteken a lagúna az UNESCO Világörökség részét képezi. 

  A Nemzetközi Korallzátony Alapítvány szerint a tiltott vegyi anyagok ismert környezetszennyező vegyületek, amelyek többsége mérgező számos vadon élő állatfajra.

  A Napóleonhal a búvárok nagy kedvence a Palau környéki vizekbenForrás: LuxTonnerre - Flickr: Palau_2008030818_p1020130/Wikipedia

  A szakértők vizsgálatai szerint 2018-ban ezek a káros anyagok a krémek körülbelül felében megtalálhatóak.

   - Élnünk kell és tiszteletben tartanunk a környezetet, ami az élet fészke – tette hozzá a több száz apró szigeten élő, 20.000 főre becsülhető lakossal bíró ország elnöke.

  Az Egyesült Államokban Hawaii már bejelentett egy hasonló tilalmat, ami 2021-ben lép majd hatályba. A tilalmak bejelentésének további helyei között szerepel az Egyesült Államok Virgin-szigete is – ahol a törvény márciusban lép hatályba –, valamint a holland karib-szigeteki Bonaire.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!