Kinyílt a világ legnagyobb virága

  Kinyílt a világ legnagyobb virágja, egy raflézia (Rafflesia tuan-mudae) Szumátra szigetén. Indonéz környezetvédők szerint az idei virág a legnagyobb, amelyet valaha láttak - adja hírül az MTI.

  Egy 80 centiméteres rafflézia - illusztrációForrás: Steve Cornish/commons.wikimedia.org

  A rafléziának öt vöröses barnás, halvány foltokkal tarkított szirma van, amelyek egy hatalmas kelyhet alkotnak. Átmérője 111 centiméter, azaz négy centiméterrel nagyobb, mint az eddigi legnagyobb ilyen virág, amelyre Nyugat-Szumátrán néhány éve bukkantak. A virágzás mintegy egy hétig tart, utána elszárad a virág.

  A raflézia Sir Stamford Raffles brit gyarmatosítóról kapta nevét, aki először bukkant a virágra a 19. században Indonéziában. A növány számos délkelet-ázsiai országban honos, köztük a Fülöp-szigeteken, ahol száz centiméter volt az eddigi legnagyobb virág átmérője.

  A raflézia egyébként parazita, más növényeken, fákon élősködik. Mintegy 10 hónap alatt nő meg a bimbója, a kinyílt virág pedig a rothadó húséhoz hasonló szagot áraszt, mivel az erre a szagra gyűlő rovarok porozzák be.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!