Megfejtették a pisai ferde torony titkát

Megtalálták a toszkán város jelképének számító, megdőlt torony építőjének nevét. A műemléket a 13. század utolsó negyedében, az építés első fázisában Bonanno Pisano építész tervezte.

Forrás: serge gualini/Pixabay

Azt, hogy Bonanno munkája a torony, Giulia Ammannati, a Scuola Normale di Pisa egyetem paleográfusa fedezte fel – írja az MTI.

A szakember egy latin feliratot fejtett meg egy olyan kövön, amelyet 1838-ban Bonanno sírjában, a pisai ferde torony körüli ásatásoknál találtak.A nehezen olvasható kövön két latin hexameter áll, ezekben Bonanno "egy csodálatos mű" építőjének nevezi magát. Ammannati kutatásainak eredményeit újonnan megjelent könyvében mutatta be. Felfedezése alátámasztja a reneszánsz építész, Giorgio Vasari állítását, aki Bonannót a torony első építőjének nevezte.

A pisai torony megépítése mintegy kétszáz évig tartott három építési szakaszban. Bonanno Pisano 1173-ban kezdett hozzá a munkálatokhoz és megépítette az első emeletet, amelyet 15 fehér márvány oszlop vesz körül klasszikus oszlopfőkkel és vakárkádokkal.

A harmadik emelet építésekor, 1178-ban az instabil talaj miatt öt centiméterrel megdőlt a torony, ezért leállították az építkezést.

Forrás: László Sallay/Pixabay

Csak száz évvel később folytatta a munkálatokat Giovanni Di Simone és megpróbálta kiegyensúlyozni a dőlést. A várt eredmény azonban nem született meg, ezért az építkezés ismét leállt. A harangtorony megépítését végül Tommaso Pisano folytatta és fejezte is be 1372-ben.

A 800 éves építményt 1993 és 2001 között a talapzat alatt elhelyezett több tonnányi súlyokkal 44 centiméternyire "kiegyenesítették". A projekt során erős drótkötelekkel biztosították a tornyot. Mivel az 58,5 méter magas építmény a merőlegestől mért 4,5 méteres elhajlása miatt az összeomlással fenyegetett, 1990-ben lezárták a látogatók elől. Az újabb építési munkálatok 28 millió euróba kerültek. Végül a világörökség részét képező pisai ferde tornyot 2001-ben, tizenegy év után ismét megnyitották.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek