Már az űrben is össze kell gyűjteni a hulladékot

A világon elsőként akar űrmissziót indítani az Európai Űrügynökség (ESA) a világűrben hátrahagyott hulladékok begyűjtésére – jelentették be hétfőn az illetékesek darmstadti irányítóközpontban. Jan Wörner,az ESA főigazgatója a szervezet darmstadti irányítóközpontjában hétfőn elmondta, hogy a ClearSpace 1 olyan úttörő kezdeményezés, amelyre azonnali szükség van – írja az MTI.

Még több űrhulladék keletkezése várható ha kezdetét veszi a kereskedelmi űrutazásForrás: NASA-Imagery/Pixabay

Ennek több oka is van. A kereskedelmi űrutazás beindulásával várhatóan erősen meg fog növekedni az űrhulladék mennyisége, ami növelheti az űrkarambolok kockázatát. Holger Krag, az ESA űrszeméttel foglalkozó részlegének vezetője szerint az űrben lévő tárgyak akár 40 ezer kilométeres óránkénti sebességgel csapódhatnak egymáshoz.

Nő az aggodalom amiatt is, hogy a nagyobb méretű űrhulladékok a Föld felszínére zuhannak.

Első lépésként űrszondát akarnak felküldeni, azzal a feladattal, hogy alacsonyabb keringési pályára hozza le az ESA egy régi rakétájának egy részét, amely így elég majd a légkörben. Később újabb űreszközöket küldenek majd a nagyobb űrhulladékok begyűjtésére.

A tervek szerint 2025-ben induló ClearSpace 1 elnevezésű misszió csaknem 120 millió eurós projektjének előkészületei jövő márciusban kezdődnek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek