Gazdáik engedhették el a pitonokat, melyek most a nemzeti parkokat veszélyeztetik

Az Egyesült Államok nemzeti parkjainak több mint felében jelentenek súlyos fenyegetést a betolakodó állatfajok – figyelmeztetnek a szakértők egy új tanulmányban, hangsúlyozva, hogy összehangolt erőfeszítésekre lenne szükség a probléma orvoslásához.

A betolakodó fajok környezetre gyakorolt hatása eltérő: megtizedelhetik a parkok vadvilágát, károsíthatják a természetes ökoszisztémákat, ronthatják a látogatói élményt, a kordában tartásuk pedig költséges.

A kutatók egyáltalán nem örülnek a 6 méter hosszúra is megnövő pitonok felbukkanásánakForrás: Interfase/Wikipedia

A Délkelet-Ázsiában honos szalagos tigrispiton hatalmas pusztítást végez a floridai vadonban. A becslések szerint több tízezer példány él belőle az államban, elsősorban az Everglades Nemzeti Park területén. A szalagos tigrispitonokat annak idején kisállattartók engedhették szabadon és természetes ellenség híján a hüllők szinte megállíthatatlanul szaporodnak a mocsárban. A kutatók szerint az akár 6 méter hosszúra és több mint 91 kilogrammra is megnövő kígyók lehetnek az elsődleges okai annak, hogy az Everglades Nemzeti Park emlőspopulációi fogyatkoznak.

 A betolakodó állatfajok problémája már régóta ismert, de még nem született összehangolt terv a jelenség megoldására – mondta Ashley Dayer, a Virginia Tech műszaki egyetem munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

A probléma kezelésében helyi civilek is részt vesznek, akik számára engedélyezett, hogy befogják és megöljék a hüllőket. A programnak köszönhetően több ezer szalagos tigrispitont sikerült már eltávolítani, de a kígyók továbbra is jelentős ökológiai fenyegetést jelentenek – írja az MTI.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek