Az ország, ahol azért kampányolnak, hogy az éjszaka valóban sötét legyen

Most, hogy minden egyes nappal hamarabb köszönt ránk a sötét, elég nehéz meglátni az éjszaka szépségeit, pedig van olyan ország, ahol pont azért kampányolnak, hogy minél sűrűbb legyen az éjszaka.

A Nacht van de Nacht (Az Éjszaka éjszakája) egy olyan esemény Hollandiában, amikor lekapcsolják a világítást, hogy az emberek egy kicsit élvezzék a mesterséges fény mentes környezetet. Az ötlet ismerős lehet, hisz a Föld órája kezdeményezés is hasonló, csakhogy annak környezetvédelemi megfontolásai vannak. Az Éjszaka éjszakája azonban arra szolgál, hogy az emberek fényszennyezés nélkül láthassák a csillagos eget.

Sokan néznék inkább a csillagos egetForrás: EvgeniT/Pixabay

Idén október 26-én volt az esemény, melynek 550 programján összesen 450 000 ember vett részt: voltak gyertyafényes vacsorák, éjszakai séták az erdőben és csillagnéző események. A szervezők viszont azt elérni, hogy a lámpák lekapcsolása ne korlátozódjon egyetlen éjszakára az évben. Filozófiájuk szerint a megoldás az, hogy „legyen sötét, ahol lehetséges és fény, ahol szükséges."

A felvetésnek vannak eredményei, a helyi közlekedési minisztérium például az olyan autóutak mentén, ahol óránként kevesebb mint 50 autó fordul meg, lekapcsolja a világítást. Az ehhez hasonló intézkedésekre pedig szükség is van, mivel Hollandia az egyik legvilágosabb ország Európában, azaz itt kifejezetten magas a fényszennyezettség, írja a Citylab.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek