Régészeti lelőhelyeket fosztogató nemzetközi hálózatot számoltak fel

Dél-olaszországi régészeti lelőhelyeket fosztogató, s a zsákmányolt ókori műkincseket tömegesen külföldre csempésző bűnszövetkezetet sikerült felszámolni egy öt országra kiterjedő, összehangolt akcióban - írja az MTI.

Ásatás Reggio CalabriábanForrás: Jacopo Werther/commons.wikimedia.org

A több mint két éve tartó nyomozás lezárásaként több mint 80 helyszínen tartottak házkutatást Olaszországon kívül Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban, és Szerbiában. Az akcióban mintegy 10 ezer régészeti műkincset sikerült lefoglalni és 23 személyt vettek őrizetbe. További 80 ember ellen indult vizsgálat.

A banda olaszországi tagjai az "olasz csizma orrán" található Calabria megyében végeztek illegális ásatásokat, olyan lelőhelyeken, amelyek hivatásos régészek feltárási munkájára vártak. A rendőrség közlése szerint 2017 májusa óta figyelték a bűnszövetkezetet és egyebek közt drónokkal készítettek leleplező felvételeket arról, hogy miként ássák ki az értékes leleteket és adják el külföldre.

"Irgalmatlan brutalitással estek neki a fosztogatásnak, markológéppel szaggatták fel a földet" - áll a rendőrségi közleményben. A leletek - köztük pénzérmék, terrakotta vázák, festett tányérok, ékszerek - igen értékesek, mivel koruk 2400-2500 évre tehető, és megalkotásuk idején Itália déli partvidékei még részben görög gyarmatok voltak. Az eladásban londoni, müncheni, dijoni, Szerbiában pedig verseci orgazdák vettek részt.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek