Lótrágyából fedezi energiaszükségletét a Helsinki Nemzetközi Lóshow

  A FEI Világkupa díjugrató selejtezőjének négy napja alatt 150 megawatt elektromos áramot állítottak elő a 370 versenyló által termelt 100 tonna trágyából, amiből nemcsak a rendezvény áramszükségletét sikerült fedezni, hanem még helsinki lakások fűtésére is futotta - adja hírül az MTI.

  Forrás: Wolfgang Claussen/pixabay.com


  A lovasbemutatón a trágyából nyert árammal működtették például a világítást, az eredményjelző táblákat és a mobiltelefon-töltő állomásokat. A helsinki lóshow immár az ötödik egymást követő évben fedezte áramszükségletét lótrágyából a Fortum HorsePower áramszolgáltató által kifejlesztett technológia segítségével.

  A HorsePower-féle rendszer 2015-ös üzembe helyezése óta 70 ezer tonna lótrágyát gyűjtöttek be, ebből 1250 ügyfelet láttak el hővel és az országos áramhálózatba is juttattak energiát. A cég az áprilisi svédországi FEI-Világkupa döntőjén is állított elő elektromos energiát a módszerrel, de messze nem olyan nagy méretekben, mint a helsinki rendezvényen.

  A svájci, Lausanne-i központi Nemzetközi Lovasszövetség delegációt küldött a finnországi lóshow-ra, hogy megismerkedjen az innovatív finn technológiával. A küldöttség elismerően nyilatkozott a módszerről, amely csökkentheti a hagyományos, környezetszennyező energiahordozók használatát a lósportban.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek