A francia város, ahol a gladiátorok színpadán ma rockzenekarok lépnek fel

Nîmes egy barátságos dél-franciaországi városka, ahol zsalukkal felszerelt, karcsú ablakok, krémszínű házsorok, utcasarkokon felbukkanó pálmafák és kóstolásra csábító francia süteményes kirakatok váltják egymást. Csakhogy Nîmes-nek van egy titkos fegyvere is, mégpedig a római múlt, melyet tökéletesen konzervált épületek őriztek meg számunkra. A fontosabb látnivalók egy délután alatt kényelmesen bejárhatók, és még bőven marad időnk egy csésze kávéra is valamelyik kis étterem teraszán.

De mit adtak nekünk a rómaiak?

Nîmes-nek sok ezer éves története van, ezt a még történelemre kevésbé fogékonyak is hamar felfedezik. A római emlékek, ha nem is szó szerint, de megkerülhetetlenek, és több olyan apró jelzést is fel lehet fedezni, melyek mind a település múltjáról mesélnek a szemfülesebb utazóknak.

Nagyon szépen simul egymásba a város múltja és jelene – Square AntoninForrás: trabantos/Shutterstock

Ilyen például a város címerében is látható krokodil és pálmafa. Ezt mindenhol látni lehet, szó szerint rá is lépünk, amikor épp nem figyelünk, mert még a csatornafedeleken is ott virít ez a fa és a nyakörvet viselő hüllő. Pontosabban nem is nyakörvről van szó, a rajz egy leláncolt krokodilt ábrázol. Mert bár Nîmes környékén a rómaiak előtt is éltek törzsek, a település akkor indult igazán fejlődésnek, amikor az első római telepesek is megérkeztek. Ők nagyrészt az afrikai hadjáratok veteránjai voltak – erre utalnak a címerben szereplő szimbólumok.

A város szimbóluma mindenhol láthatóForrás: Philip Lange/Shutterstock

Miután a város rómaivá vált, szuper gyorsan kezdett fejlődni: fallal vették körül, egy hatalmas vízvezeték segítségével folyamatosan friss vízzel látták el, és rengeteg ház, sőt, egy nagy amfiteátrum is felépült. Nîmes római kori történetéről több helyszín is mesél, de a település alapításának egészen konkrét sztoriját egy félórás mozizással is meg lehet nézni a Maison Carrée-ban, amely az egyik legjobb állapotban fennmaradt római kori templom a városban.

Pont du GardForrás: Sloopng/Pixabay
A Pont du Gard
Feltehetőleg időszámításunk szerint 19-ben építtette Augustus császár veje Marcus Vipsanius Agrippa. A 49 méter magas vízvezeték egy 50 km hosszú vezeték része, a középkorban egyszerűen csak hídnak használták. Manapság az egyik legnépszerűbb program erre a kajakbérlés, így a folyón lebegve át lehet csorogni a pillérek között. A Pont du Gard körülbelül 20 kilométerre van a várostól.

Mozizzunk a római templomban, mely egykor még istálló is volt!

A Maison Carrée templomba csak belépővel lehet bejutni, azonban érdemes egy olyan jegyet vásárolni, mely a legfontosabb római műemlékekhez, vagyis a Maison Carrée mellett az amfiteátrumba és a Tour Magne őrtoronyba is érvényes. Persze, külön is lehet jegyet venni, de ha mindhárom helyszínt meg akarjuk nézni, akkor a kombinált belépő éri meg leginkább az árát.

Maison CarréeForrás: guy_dugas/Pixabay

A Maison Carrée-ban egyébként tényleg lehet mozizni: elsötétített szobában, vászonra vetítik a filmet, mely tényeken alapul ugyan, mégsem száraz. Inkább olyan, mint egy rövid, de fordulatos kalandfilm, mely egy ókori család történetén keresztül mutatja be a város római kori felvirágzását. Maga az épület nagyon izgalmas életpályát futott be. Volt az ókorban római, majd később keresztény templom, a francia forradalom idején istállónak használták, de volt levéltár, végül pedig múzeum lett belőle.

A Tour Magne is a római látnivalók sorában van. A 34 méter magas őrtorony a város legmagasabb pontján, a Mont Cavalier tetején áll, így ha a látogató felkaptat a belsejében található csigalépcsőn, akkor szó szerint egész Nîmes a lábai előtt hever. Igaz, kell egy kicsit ballagni felfelé a domboldalon, de nagyon hangulatos utcákon és parkon keresztül visz az út, és hát ki mondta, hogy sietni kell?

Ha egy múzeumtúra is belefér, akkor irány a Musée de la Romanité de Nîmes, mely csak egy kőhajításnyira van az amfiteátrumtól. A hipermodern külsejű intézményt 2018-ban nyitották meg, és tömve van izgalmas leletanyagokkal, melyeket a hagyományos megoldások mellett a legkülönbözőbb 21. századi technológiákkal is bemutatnak.

A gladiátorok helyén ma a Metallicáé a terep

Az amfiteátrum sem kevésbé érdekes, sőt! Nîmes-ben található a világ egyik leginkább épségben maradt amfiteátruma. A rómaiak időszámításunk szerint 70 környékén építették, nem sokkal a római Colosseum befejezése után. Az épület hatalmas: külső homlokzata 21 méter magas, két emelet magasságban fut körbe a 60 részes árkádsor. Belül összesen 34 lépcsősor található, és mintegy 24 ezer nézőnek jutott, illetve jut hely ma is, hiszen amellett, hogy be lehet járni a teljes épületet, még mostanság is tartanak benne rendezvényeket.

A távolban, a dombtetőn áll a Tour MagneForrás: Iakov Filimonov/Shutterstock

Az audio guide segítségével megtett túra végigvezeti a látogatókat az ókori játékokon és a gladiátorok küzdelmein, illetve van egy külön terem is, amely amolyan öltőzőnek lett berendezve. Itt, a félhomályban várakozva, hanghatásokkal és korhű berendezési tárgyakkal megtámogatva a különös hangulatot, eléggé félelmetes képet kaphatunk arról, hogy milyen lehetett a harcolóknak arra várni, hogy kilépjenek a tűző napfényben fürdő aréna homokjára, és élet-halál harcot vívjanak egymással.

A gladiátorokat felváltották a matadorok, és manapság például a zenekarokForrás: cge2010/Shutterstock

Ma már ilyesmiről szó sincs, bár a látványosságok most is eléggé felkorbácsolják a szenvedélyeket. Az amfiteátrumot ugyanis a 19. század közepén egy kicsit átalakították, hogy alkalmas legyen bikaviadalok megtartására, és ezt a hagyományt még mindig ápolják. A Ferias de Nîmes-t ősszel és tavasszal is megrendezik, és a programokban kiemelt szerepet kapnak a bikaviadalok.

Igaz, nemcsak ilyen események zajlanak a falak közt, hiszen rengeteg zenei programra is sor került már itt, többek között koncertezett az amfiteátrumban a Depeche Mode és a Metallica is. Azok a kövek, amelyeken most a koncertlátogatók járnak, és azok a falak, melyek a gitár zúzásának hangját visszhangozzák, egykor az a helyszín volt, melyet a halálba indulók utoljára láttak. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek