Így restaurálják Tutanhamon külső aranyozott fakoporsóját

  Nemcsak Egyiptom, hanem az egész világ szempontjából egyedülálló történelmi tárgyról van szó - jelentette ki Hálid al-Ináni egyiptomi régészeti miniszter az épülőfélben lévő Egyiptomi Nagymúzeumban tartott vasárnapi sajtótájékoztatón, ahol a nyilvánosság is beláthatott Tutanhamon fáraó legkülső aranyozott fakoporsójának restaurálási munkálataiba.

  Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hassan Mohamed

  A miniszter elmondta, hogy a 3000 éves, 2,23 méteres szarkofág, amelyet az ifjú fáraó portréja és a királyi jelvények díszítenek, nagyon kényes állapotban van, mert 1922-es felfedezése óta soha nem restaurálták. A leghíresebb egyiptomi fáraó múmiáját rejtő három szarkofág közül a legkülsőt július közepén szállították át a luxori Királyok völgyéből a gízai piramisok közelében épülő, 2020 végére átadandó Egyiptomi Nagymúzeumba, hogy leendő helyén restaurálják. A repedezett aranyozású szarkofág helyreállítása legalább nyolc hónapot vesz igénybe - közölte al-Ináni.

  Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hassan Mohamed

  Az épülő Nagymúzeum 2020 végére tervezett átadása után egy helyen állítják ki a Tutanhamon sírjában talált összes kincset, benne a fáraó három koporsóját, amelyek közül kettő jelenleg a kairói, Tahrir téri Egyiptomi Múzeumban látható, írja az MTI.

  A fáraó múmiáját gránitfedelű homokkőszarkofágban, azon belül három egymásba helyezett koporsóban találták, a koporsók közül a két külső aranyozott fából, a legbelső színaranyból készült, és mindet istenek képmásai díszítik.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!