Indiában méhzümmögés jelzi a vonatok közeledtét, de miért is?

A dél-ázsiai országban csaknem 70 elefántot gázoltak halálra a vonatok 2013 és 2019 júniusa között, döntően az északkeleten fekvő Asszám államban és Nyugat-Bengál állam északi részén. A probléma orvoslása érdekében az indiai államvasutak csaknem 50 hangszórót helyezett ki Asszám állam sűrű erdőségeinek tucatnyi "elefántfolyosójánál".

Ez nem egy méhecskének álcázott elefánt - A kép csak illusztrációForrás: AFP/Philippe Huguen

A vállalat szóvivője szerint a zümmögés akkor indul be, amikor a vonatok megközelítik a problémás területeket és a méhek elrettentő hangja 600 méterre is elhallatszik. Az állatvédők által is üdvözölt módszer hatékonyságát 2017-ben kezdték tesztelni, először idomított elefántokon, majd vadon élő ormányosokon, végül tavaly élesben is bevetették a méhzümmögést. Az egész ötlet azon alapult, hogy az elefántokat elrettenti a méhek zümmögése, mivel félnek a csípésüktől.

A délnyugat-indiai Kerala államban a falusiak például méhkassal felszerelt kerítésekkel ijesztik el a portyázó elefántokat. Amikor a nagytestű emlősök hozzáérnek a kerítéshez, a feldühödött méhek kirajzanak, hogy megvédjék a kolóniát.

Az ilyen állatvédő lépések ellenére is, Indiában egyre gyakoribbak az elefántok és az emberek közötti konfliktusok, aminek az elsődleges oka, az állatok természetes élőhelyének folyamatos zsugorodása. A júniusban közzétett hivatalos adatok szerint az elmúlt öt évben csaknem 2300 embert öltek meg elefántok, az elmúlt nyolc évben pedig nagyjából 700 ormányos pusztult el. Az állatokkal elsősorban az elektromos kerítések, a családtagjuk elvesztése vagy a terményeik elpusztítása miatt feldühödött helyiek végeztek, mások a vasúti síneken szenvedtek balesetet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek