Országos riadókészültség van a Fülöp-szigeteken a dengue-láz miatt

A Fülöp-szigeteken országos riadókészültséget rendeltek el hétfőn a dengue-láz miatt: az év első felében 106 630 megbetegedést és 456 halálesetet regisztráltak.

A halálos áldozatok többsége öt év alatti gyerek volt. A dengue-lázas esetek száma 85 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest. Egyelőre nincs szó országos járványról, annak ellenére, hogy a Fülöp-szigetek középső részének négy régiójában elérte a járvány szintjét megbetegedések száma, írja az MTI.

Idén már százezer fölött van a regisztrált megbetegedések számaForrás: Jarun Ontakrai/Shutterstock

A Fülöp-szigeteken országos riadókészültséget hirdettek, és felszólították a lakosokat, hogy azonnal forduljanak orvoshoz, ha a dengue-láz első tüneteit - láz, hányinger, erős ízületi és izomfájdalom, kiütés, vérzés - vélik felfedezni magukon.

A Délkelet-Ázsiában elterjedt dengue-láz enyhébb esetben egy körülbelül tíz napig tartó betegség, míg súlyosabb formái belső vérzéshez és halálhoz is vezethetnek. Évente félmillióan betegednek meg életveszélyesen dengue-lázban, és a fertőzés átlagosan 20 ezer halálos áldozatot követel, akik többsége gyerek.

2017 végén a manilai kormány felfüggesztette a Sanofi gyógyszergyártó cég által kifejlesztett Dengvaxia használatát, miután kiderült, hogy a dengue-láz elleni védőoltás súlyosbíthatja a tüneteket azoknál, akik valaha már megfertőződtek a vírussal. Egy állami védőoltás-kampány során 837 ezer iskolás részesült a védőoltásból, és közülük többtucatnyian meghaltak. A manilai kormány idén márciusban bejelentette, hogy pert indít a Sanofi-Pasteur hat vezetője ellen a halálesetek miatt.
A Dengvaxia-botrány miatt 2018-ban jelentősen csökkent az oltási kedv a Fülöp-szigeteken, és ez súlyos kanyarójárványhoz vezetett idén, több mint 38 500 megbetegedéssel és 521 halálesettel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek