Ezen a hagyományőrző rendezvényen még régi cséplőgépeket is láthatnak

Nagy hagyománya van a vajdasági településen, Györnyénben az aratóversenynek, immár 52-ik alkalommal rendezik meg. A hagyományápoló megmérettetésen, 2019. július 13-án ritkaságnak számító, régi cséplőgépeket is kiállítanak.

Már élesítik a kaszákat a szombati aratóversenyreForrás: Shutterstock / Készítette: Aleksandar Blanusa

Az aratás valamikor nagy összefogást igényelt, és kézi erővel gyűjtötték be a földművesek a gabonát. Általában összefogtak a rokonok és egymásnak segítve takarították be a termést - az aratók versenye ezt a hagyományt eleveníti fel. A házigazdákon kívül Magyarországról, Horvátországból és Bosznia-Hercegovinából is érkeznek résztvevők - írja a vajdasági Pannon RTV.

A rendezvény reggel nyolc órakor hagyományos aratóreggelivel kezdődik meg a földeken, majd kilenckor harangszóval veszi kezdetét az aratóverseny. A látogatókat a régi gépek és cséplőgépek bemutatója tíz és tizenkét óra között várja, ahol megnézhetik milyenek voltak a kezdetleges aratógépek.

Ezzel egyidőben zajlik majd a tarhonyafőző verseny, ahol az asszonyok mutathatják be tudásukat. A főzőverseny győzetést tizenegykor hirdetik ki, a legjobb aratók pedig délben kapnak elismerést. Ezt követően gyermekfoglakozások kezdődnek, majd fél egytől ünnepi uzsonnát szolgálnak fel a vendégeknek és az aratóknak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek