Veszélyeztetett világörökségi helyszínné akarja nyilvánítani Velencét a polgármester

  Velence polgármestere az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez fordul (UNESCO), hogy helyezze a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára a lagúnák városát, mivel az olasz közlekedési miniszter nem hajlandó támogatni azt a tervet, hogy a tengerjáró hajókat elirányítsák a forgalmas Giudecca-csatornából - olvasható az MTI hírei között.

  Luigi Brugnaro az után állt elő kérésével, hogy június elején egy lehorgonyzott turistahajónak ütközött egy irányíthatatlanná vált tengerjáró hajó, a balesetben legalább négyen könnyebben megsérültek. "Írni fogunk az UNESCO-nak, és kérjük a világörökségi listán szereplő város átsorolását a veszélyeztetett helyszínek közé. Velence veszélyben van, és veszélyeztetve érezzük magunkat" – mondta a Radio 24-nek nyilatkozva.

  Ezt a látványt nem kéne tönkretenni Banksy szerint semForrás: kirkandmimi/Piaxabay

  Brugnaro közölte, a városvezetés nem bízik a kormányban, különösen Danilo Toninelli közlekedési miniszter hagyta cserben a települést, aki elvetette az előző kormány által elfogadott tervet, amely szerint a zsúfolt csatornákat lezárnák a nagy tengerjáró hajók elől.

  Az összeütközés után több ezer velencei tüntetett a szűk csatornákra behajtó tengerjáró hajók ellen, a közlekedési tárca június végére ígért valamilyen megoldást. A miniszter a múlt héten ellátogatott a városba, de nem találkozott az önkormányzati vezetőkkel, hogy megvitassa az eredeti tervet, vagy alternatív javaslattal álljon elő.

  A 40 ezer tonnánál nagyobb hajókat 2014-ben már egyszer kitiltották Velencéből, ezt a rendelkezést azonban egy évvel később az olasz közigazgatási bíróság semmisnek nyilvánította. Az IlSole24Ore olasz gazdasági napilap szerint Velencébe tavaly több mint ötszáz nagyhajó hajtott be, 1,5 millió turistával. Ez több mint 280 millió euró bevételt jelentett a város számára.

  Az UNESCO 2017-ig adott határidőt az olasz hatóságoknak arra, hogy hozzanak hathatós intézkedéseket a város műemlékeinek és törékeny környezetének megvédésére, ellenkező esetben a veszélyeztetett helyszínek listájára teszi Velencét. Később a határidőt egy évvel, majd újabb három évvel meghosszabbították, mondván a városvezetés kedvező intézkedéseket hozott a turistaáradat feltartóztatására.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!