Különleges facsemetét ültettek az ENSZ székháza elé Anne Frank 90. születésnapján

  Különleges gesztenyefát ültettek Anne Frank 90. születésnapja alkalmából az ENSZ New York-i székháza elé: a csemete attól a vadgesztenyefától származik, melyre Anne Frank amszterdami rejtekhelyük ablakából rálátott.

  A náci koncentrációs táborban tizenévesen meghalt lány szerdán töltötte volna be 90. évét. Antonio Guterres ENSZ főtitkár a faültetési ceremónián azt mondta: a csemete "élő szimbóluma Anne Frank örökségének" és az ENSZ értékeinek, írja az MTI.

  Anne FrankForrás: Wikipedia

  Anne Frank 1929. június 12-én született Frankfurtban. Családja a nácik hatalomra jutása után Hollandiába menekült. Amszterdamban telepedtek le, és az ország náci megszállása után sikertelenül próbáltak kivándorolni Amerikába, így 1942-től egy amszterdami ház padlásterében bujkáltak. Erről az időszakról számolt be a tizenéves lány világhírűvé vált naplójában, amelyet halála után több mint 70 nyelvre lefordítottak.

  A napló utolsó feljegyzése 1944. augusztus 1-jei keltezésű, három nappal később ugyanis a náci hatóságok felfedezték amszterdami rejtekhelyüket és elhurcolták a családot. Anne Frank 1945 márciusában 15 évesen, alig néhány héttel a bergen-belseni láger felszabadítása és a háború vége előtt halt meg a fogvatartottak között pusztító tífuszjárványban. A családból egyedül apja, Otto Frank élte túl a háborút, ő adta ki a naplót is, amely a 20. század egyik legnagyobb jelentőségű könyvévé vált.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!