Mire jó egy tévé sorozat - Chernobyl, mint turistalátványosság

Nemrég ért véget az HBO/Sky, Chernobyl című sorozata, de sok utazó már most lefoglalta következő útját a környékre, és már az elérhető túrák közül is kiválasztotta a megfelelőt. A legtöbben Pripyat szellemvárosába, Ukrajna északi részére mennek, ahol a forgatás is zajlott – olvasható a Lonely Planet cikkében.

Forgatási helyszínbejárás Pripyat városábanForrás: NurPhoto/Vladimir Sindeyeve/NurPhoto/Str

Az öt epizódos minisorozat az 1986 áprilisában bekövetkezett nukleáris katasztrófa történetét és a vészhelyzetben ott dolgozók elkeseredett munkáját dolgozza fel – a kritikusok szerint olyan sötéten és hatásosan, de a tényeknél maradva, amilyenre már rég volt példa.

A szerencsétlenség következtében a közeli várost Pripyat-ot azonnal ki kellett üríteni, így egy szempillantás alatt szellemvárossá alakult, ahol megállt az idő. A települést 1970-ben építették, amolyan „munkásszállóként" azoknak az embereknek és családjaiknak, akik a komplexumban dolgoztak. 2018-ban körülbelül 70 000-en voltak kíváncsiak erre a félelmetes, de mégis csalogató területre. Ma, a sorozat sikere után Pripyat-ban 40 százalékkal megnőttek a túrafoglalások számai. Ami meglepő lehetne, ha a hírek nem szóltak volna eddig is a katasztrófaturizmus (dark tourism) arányának emelkedéséről.

Elhagyott farm a komplexumtól nem messze. Itt minden olyan, mint mikor 30 éve itt hagyták.Forrás: Biosphoto/Fabien Bruggmann / Biosphoto/Fabien Bruggmann

Aki komolyan gondolja a szellemváros-járást, több túrára is befizethet. Az egyik az a hivatalos Chernobyl túra, ami a nukleáris komplexum körüli 30 kilométeres zónában járható végig. De vannak egynapos túrák is Pripyat városában, amit a normálisnál magasabb sugárzás ellenére is engedélyeznek a hatóságok. A guide-ok szerint egy rövid séta alkalmával még biztonságban vannak a turisták.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek